onsdag den 9. august 2017

Anmeldelse: DRØMME OG NYE SANGE af Iben Hasselbalch

 
”Tilværelsen er så fornyende smuk”, synger Iben Hasselbalch på sangen ”Skoven står majgrøn” fra hendes cd-udgivelse fra sidste år, der er hendes nr. to. Jeg kan godt lide viser, og er især glad for Birgitte Grimstads ”Din vise - min sang” og der er noget i Ibens måde at foredrage sangene på, der minder mig om den anden store visesanger. Der er en frisked og et vemod, der går hånd i hånd ... ad skovens stier.
Det er som om sangene synges ind i et univers, hvor tiden standses. Det dufter solvarmt, og jeg ser de kornbølgende marker for mig, og ellers er de gengivet som baggrund for de optrykte tekster i det tilhørende lille hæfte. Der er en evig følelse af sommer, men også af sensommeren, der er ved at tage over. Forude venter efteråret og siden vinterens mørke. Det ligger altsammen som en tone under sangene og måske især i Ibens klangfulde mørke, modne stemme. Det er sange, der egner sig til at blive sunget udendørs til hendes eget guitarakkompagnement, selv om det sagtens også går an indendørs, så smukt som det er tonesat på cd´en af Stanley Samuelsen, der spiller guitarer, bas, harmonika, mundharpe og keyboard, mens Iben synger.
At rime ”forvokset” med ”kokset” er ikke særlig elegant. I sangen ”Den knaldrøde hat” bliver det fine i cd´ens to første sange lidt mere plumpt. Så er der mere swung over linjerne ”Jeg er kun et støvgran, en lille brik/i verdenshistoriens grammatik./Et helt univers af fjerne galakser/påvirker alle mit livs syntakser” fra den efterfølgende sang : ”Skabelsen”.
 
 
I ”Jeg har et hus ved havet” kan man høre bølgerne. Det sprøde guitarfingerspil klinger og funkler som solstrejf i havet. Det er smukt med verset: ”Og her i guders nærvær/vil vi sidde på klippens rand/og tale med vore kære/om alt det vi vil og kan,/og digte os til visioner/om den verden, vi synes er bedst” og endnu bedre når sangen sluttes med ordene: ”Jeg har et hus ved havet/det er mit livssalt, mit hjertested/Jeg bliver selv velkonserveret/og har altid salt til mit æg!”
Det er i sådanne sange, når det storladne og humoren går hånd i hånd, at Iben er allerbedst.
Den meget melodiøse ”Godt og skidt” er fuld af livsvisdom og endda med et velklingende omkvæd – og virker meget (bonde)dansk i modsætning til den efterfølgende ”Under Paris´ broer”, der både synges på fransk og på dansk (i Ibens egen fine oversættelse).
”...når forårets brise bliver livsfarlig storm” er sidste linje i sangen ”Slipsene sidder præcis som de skal”. En sang om at ”Man kan ikke længere regne med vejret,/Vi trækker det dagligt, men er det det værd?”
Faktisk er det noget af det som Iben er dygtig til, netop at skrive sange, der langsomt bliver politiske og sandelig kan slå til, selv om det stadig lyder så gemytligt.
Min favorit er ”Brev til mor”. Den skal høres. Den vil jeg ikke citere fra her. Men den er fuld af overraskelser og djævelsk sjov.
Humoren blomstrer videre i ”En super investering”, der måske ikke er den allerbedste investering alligevel.
”Bellevue” er en fint skrevet og smukt sunget sang om alderens glemsel. Og morsom er den.
”Jeg vil ha´” er den perfekte afslutningssang på denne fine samling sange fra Iben Hasselbalch og hendes cd ”Drømme og nye sange”.
 
Fotos : Anna Holte

Læs mere på Iben Hasselbalchs hjemmeside.
Iben Hasselbalchs første cd "Tankens magt" udkom i 2009 og bestod også af 14 sange som hun selv havde skrevet tekst og musik til. Den var ligeledes et samarbejde med Stanley Samuelsen, men hvor også Jens Madsen (harmonika) og  Nicolai Engstrøm (guitar) medvirkede. Hør titelnummeret.
 

Ingen kommentarer: