lørdag den 29. juni 2019

Mød Salim Abdali

                                             
                                                                              Fotos: Michael Svennevig.



På festivalens 11. podcast fortæller  digteren Salim Abdali om at se verden gennem nye briller. 
Selv har han betragtet verden med irakiske, danske, græske og kinesiske briller - så nu gælder det måske i højere grad om helt at tage brillerne af. Salim er forsker og digter, men også oversætter.

Hør festivalpodcasten med Salim Abdali.

"Alfabetmageren" er Salims seneste digtsamling.



                                                 


Uddrag fra festivalanmeldelsen:

”Alfabetmageren er en smuk og forstandig digtsamling, der handler om sproget som noget man bærer med sig. Om fremmede vinde, der blæser én på plads i alfabetet. Om omflakkende længsler i mellemrum mellem rim og strofer. Om når digtene nægter at beskytte én – om så bare med en enkelt meningsfuld sætning. Om fremmedhedens grotte. Om at pakke alfabetet ud og kaste det i floden – og med det synker Mesopotamien med sit rige sprog til bunds. Om nye arabiske sprog, der skæres ud af det. Om fremmede sprog, der fører én til drømmeland, hvor engle og dæmoner slås om, hvordan det udtales ... 
 ”Alfabetmageren”... suger næring af mødet mellem mennesker, af arabisk kultur og dansk vintermørke. Men det er også stor kærlighedspoesi, der vidner om indsigt og forstand. Det er berigende læsning, der bejler til sine læsere med både ynde og styrke, og som efterlader en klogere og mere forstandig. Det er en smagfuld og livsmættet årgangsvin, der kan indtages i såvel sol som skygge.





                                             


Mød Salim Abdali 
på den kommende festival
hvor Salim medvirker 
på festivalens 4. dag 
i Salonen på Østerbro, 
hvor han vil læse fra 
og fortælle om "Alfabetmageren"



Anmeldelse: ALFABETMAGEREN af Salim Abdali




Alfabetmageren er en smuk og forstandig digtsamling, der handler om sproget som noget man bærer med sig. Om fremmede vinde, der blæser én på plads i alfabetet. Om omflakkende længsler i mellemrum mellem rim og strofer. Om når digtene nægter at beskytte én – om så bare med en enkelt meningsfuld sætning. Om fremmedhedens grotte. Om at pakke alfabetet ud og kaste det i floden – og med det synker Mesopotamien med sit rige sprog til bunds. Om nye arabiske sprog, der skæres ud af det. Om fremmede sprog, der fører én til drømmeland, hvor engle og dæmoner slås om, hvordan det udtales. Eller som der står i det 7. digt: ”Hvis had, vold, død slettes fra nationalsproget, vil resten rime på en ørkenfattig historie.

Om dualismen mellem tyranniet og håbet. Om hvordan sproget falder og visner hen. Om at læse det, der ikke kan sættes ord på. Om den elskedes alfabet. Om en halskæde, der skulle læses i et hemmeligt sprog. I dit sprog, hvor sprogforvirringen pludselig kommer til at handle om mødet med det andet menneske. Med den elskede. Og ikke om eksil-kunstneren på flugt fra sit hjemland. På flugt ind i et nyt sprog. Det gentager sig i det 12. digt: ”På dit sprog staver jeg mig til kærligheden”.

En valmuemark som symbol på stærk farverighed, men også på stor skrøbelighed. Om hvordan tre alfabeter hersker og beherskes med samt dialekter. Om hvordan alting kommer til kort, når kærligheden skal udtrykkes. Det er så almenmenneskeligt som det overhovedet kan være. I det 19. digt: ”Et bogstav faldt fra himmelen, belyst af de slukkede sætninger i halsen, talen i øjeblikket, da jeg så dig komme gående for første gang imod mig.” Om at meningen røber sig, når farverne træder frem.

Faren ligger ikke i ordene, men i meningen. Meget af digtsamlingen kan opsummeres i ordene: ”Mange af dem, der er bange for deres rødder ved ikke at naturen fletter sine egne med andres hele tiden”.
Måske er det tematisk, når Salim Abdali skriver: ”Jeg ved udmærket godt, jeg hvor jeg stammer fra, da vindene førte mig hertil, men når andre spørger til det mister jeg retningen.” Håbets bitterhed fylder tiden ud. Vil dagen i morgen blive ligeså fremmed som dagen i dag?

I al fald er det rart ikke at have det anderledes.

Salim Abdalis ”Alfabetmageren” er stor poesi, der suger næring af mødet mellem mennesker, af arabisk kultur og dansk vintermørke. Men det er også stor kærlighedspoesi, der vidner om indsigt og forstand. Det er berigende læsning, der bejler til sine læsere med både ynde og styrke, og som efterlader én klogere og mere forstandig. Det er en smagfuld og livsmættet årgangsvin, der kan indtages i såvel sol som skygge.

Digtsamlingen ”Alfabetmageren” er netop udkommet på Det Poetiske Bureaus Forlag, 2019.

 Læs mere på forlagets hjemmeside.

Hør også den 11. festivalpodcast med for Salim Abdali forud for hans medvirken på festivalen MØD VERDEN, hvor Salim Abdali er med på 4. festivaldag i Salonen på Østerbro


torsdag den 27. juni 2019

Mød skuespilleren Rasmus Braun

Foto: Karoline Lieberkind.

"I dag er det mærkeligt at tænke tilbage på alle årene, hvor jeg vågnede med en knude i maven, for jeg fik tæv hver dag i skolen. Hver dag. Det var det eneste jeg kunne være sikker på. Men jeg har aldrig forstået, hvorfor ingen reagerede?
Hvorfor var der ingen der så det – eller VILLE se det? Så mange år... og så var der bare tavshed – og ingenting."

Fra Michael Svennevigs monolog 
"Om at være der" 

- skrevet om og til Rasmus Braun, og som han fremfører i uddrag på festivalpodcasten, der nu er offentliggjort. Monologen kan man høre i sin helhed på festivalen MØD VERDEN.

"Hvorfor var der aldrig nogle af de voksne, der reagerede? Hvorfor tav lærerne? Eller det passer ikke. De tav ikke, for de var selv med. De var selv med til at mobbe. Så hvis jeg havde troet at de ville hjælpe, så kunne jeg godt tro om igen. Mine kammerater gjorde jo bare ligesom lærerne. Lærerne gjorde det kun værre. Der var aldrig nogen, der var der, da det gjaldt. De nægtede at være der. Nægtede at se noget. Nægtede at være de voksne – og lod mig alene i en verden, hvor det bare handlede om at overleve fra dag til dag. Hele mit skoleliv kom bare til at handle om overlevelse. Intet andet."


Fra Michael Svennevigs monolog 
"Om at være der".



Mød Rasmus Braun på festivalens 3. dag 
Global Art Gallery  i Vanløse.



Foto: Karoline Lieberkind.

tirsdag den 25. juni 2019

Mød Vibeke B. Arildsen

Foto: Michael Svennevig.

Om ideen der stak af.

Forfatteren Vibeke B. Arildsen fortæller om, når skrivelysten stikker af. Egentlig var det en  historisk roman Vibeke skulle have skrevet, men stoffet ville ikke. I stedet voksede der en anden ide frem. Ideen blev større og større og endte med helt at føre hende på afveje - eller også skete der netop det, der skulle ske. For i dag foreligger det som 1. del af en fortælling, der allerede har fået en 2´er, der nu venter på udgivelse.

Hør denne 9. festivalpodcast med Vibeke,
der er med på festivalen MØD VERDEN.



Uddrag fra boganmeldelsen:

"HEMMELIGHEDER er charmerende fortælling om at blive voksen. Om at stå dér på vippen, uden at vide om det bliver et hovespring eller en maveplasker. Om det bliver et flot, elegant spring eller om det bliver altings ende. Det er en sanselig skildring af det sitrende NU, hvor alting kan starte eller  ende lige så brat.
Det er beskrevet indfølt og levende. Sproget er let og smidigt. Kompositionen er let at gå til. Og så er der en masse hemmeligheder. Hemmeligheder om at være ung og forsøge at sparke sig vej ind i voksenlivet. Om forsigtigt at forsøge at lirke den forjættede port op til voksenlivet. Om hvordan det føles, når porten smækker i, mens man stadig står der midt i døråbningen...Det er en roman om at blive kvæstet af voksenlivet. Men først og fremmest er det en hyldest til det spirende liv, der altid er der – i begyndelsen. De begyndelser som vi skal lære at sætte pris på."

Læs hele festivalanmeldelsen







Mød Vibeke B. Arildsen
på festivalen MØD VERDENs 3. dag
Global Art Gallery i Vanløse,
tirsdag den 13. august 2019.



Foto: Michael Svennevig.

mandag den 24. juni 2019

Anmeldelse: HEMMELIGHEDER af Vibeke B. Arildsen




17-årige Julie har lånt Karstens bil. Sammen med lillesøsteren Marie er de på vej mod Fyn. Egentlig skulle de ikke have været så langt, for Julie er slet ikke gammel nok til at køre. Det går også derefter. Hun får ikke drejet fra i tide, og lige pludselig er de på Fyn. Og så står træet der. Det står ikke midt på vejen, men det ender alligevel med at de kører ind i det.

Det er optakten til romanen HEMMELIGHEDER. 
Det er en roman om hemmeligheder. Både Julies og Kenneths. Kenneth er drengen, der bor på nabogården. Han er 18 år, og ret atypisk for sin alder, for han interesserer sig for stjerner, spiller basun og så har han også nogle interesser og en hemmelighed som han ikke taler om. Det gælder også Julie, der befinder sig midtvejs mellem moren og faren. Måske er moren jaloux på datterens ungdom, for moren er 38 år og vil nogle gange ikke kendes ved hende, når de mødes i bylivet. Og så er der faren, der har giftet sig igen. Hans nye kone har et tvillingepar fra et tidligere ægteskab, og er ikke videre interesseret i Julie.

Julie er på vej til faren, da hun kører ind i træet. Hun ringer dagen efter til ham og lyver om at hun har fået halsbetændelse, og at hun først kommer et par dage senere, når hun har fået det bedre. Bilen er skadet og reparationen tager et par dage, så det må de vente på. Den ordnes af Kriss, der er en rocker-type, gift med en afrikansk pige. En anden pige fra samme afrikanske landsby er der også. Hver aften kommer det biler kørende med enlige mand, der stopper op ved deres hus. De penge som Julie kommer til at skylde for reparationen af bilen, kræver Kriss at få tilbagebetalt prompte. Med Kenneths hjælp lykkes det også, men let er det ikke – og det er farligt.

HEMMELIGHEDER er charmerende fortælling om at blive voksen. Om at stå dér lige på vippen, uden at vide om det bliver et hovespring eller en maveplasker. Om det bliver et flot, elegant spring eller om det bliver altings ende. Det er en sanselig skildring af det sitrende NU, hvor alting kan starte eller  kan ende lige så brat.

Det er beskrevet indfølt og levende. Sproget er let og smidigt. Kompositionen er let at gå til. Og så er der en masse hemmeligheder i den. Hemmeligheder om at være ung og forsøge at sparke sig vej ind i voksenlivet. Om forsigtigt at forsøge at lirke den forjættede port op til voksenlivet. Om hvordan det føles, når porten smækker i, mens man stadig står der midt i døråbningen. Netop sådan som Julie føler det.

Det er en roman om at blive kvæstet af voksenlivet. Men først og fremmest er det en hyldest til det spirende liv, der altid er der – i begyndelsen. De begyndelser som vi skal lære at sætte pris på. Det gør Julie, da hun møder Kenneth og følger ham frem mod en større accept af sig selv og sit liv med venlig assistance af Lily, der tager pigerne til sig, da de kører ind i træet. For træet står på Lilys grund. Selv om Julie føler sig voldsomt sejlet agterud ved at skulle blive flere dage i provinsen, så lærer hun noget på turen. Noget vigtigt – og hemmeligt.


Vibeke Bruun Arildsen: HEMMELIGHEDER, Forlaget Eudor  2018, 191 sider.

”Hemmeligheder” er 1. del.
2. del er allerede skrevet og snart på vej.

Hør podcast-samtalen, der offentliggøres i morgen, med forfatteren forud for festivalen MØD VERDEN, hvor Vibeke B. Arildsen er med på festivalens 3. dag i Global Art Galleri, tirsdag den 13. august 2019.  


søndag den 23. juni 2019

Ældst er bedst


Bent Melchior - 90 år i dag. 
Foto: Bent Dahl Jensen/Sameksistens.dk

Festivalen bliver anført af et lykkebringende firkløver bestående af personer med en fylde og et virke, der ikke bare ligger bag dem, men som de i en særlig inspirerende grad har bragt med sig gennem årene og stadig udfolder. 

Foto: Michael Svennevig

Forfatteren Hanne Marie Svendsen er 85. 

Foto: Irma Clausen.

Gøgleren Jytte Abildstrøm 


Foto: Michael Svennevig

og aktivisten Anne Hansen er begge 86 

- og i dag, den 24. juni - fylder Bent Melchior 90 år. 

Foto: Majka Bjørnager


Stort HURRA og TILLYKKE herfra. 

Alder er ikke noget i sig selv, men når det - som i firkøverets tilfælde – forlenes med en fylde og et virke, der giver ungdommen baghjul, er der grund til at hejse flaget. Her er et genhør med Bent Melchior-podcasten ”Jeg synes, at det er fantastisk at blive gammel”: 

”Tænk, hvor jeg har set verden udvikle sig. Det er jo spændende, hvad der sker i morgen. Jeg kan ligesom se lidt ind i fremtiden. Selv om jeg stadig forsøger at være en del af nutiden, er der lejligheder, hvor jeg føler, at jeg sidder på en tilskuerplads og ser, hvordan den verden ser ud, som jeg ikke kommer til at opleve. Jeg synes, at det er spændende”, fortæller Bent Melchior.

Podcasten er i 2 dele – og det er fantastisk at have mulighed for at sejle ned ad erindringens floder sammen med en af vores største og mest engagerede humanister, hvis 90-årige fødselsdag vi kan fejre i dag.

Del 1 og  Del 2


Hanne Marie Svendsen er med til festivalåbningen i Apostelkirken på Vesterbro.
Jytte Abildstrøm er med på festivalens 2. dag i HF Prøvestenen på Amager
Anne Hansen er med på festivalens 4, dag i Salonen på Østerbro
Bent Melchior er med til festivalafslutningen i gårdhaven ved Dansk PENs sekretariat på Christianshavn (i tilfælde af dårligt bliver det i Dansk Forfatterforenings lokaler, Strandgade 6 – et par gader derfra).

Jeg har lavet podcasts, der publiceres frem mod festivalen, med alle fire.

For en uge siden var det muligt at genhøre podcasten med Anne Hansen:

Her er der links til et genhør med Jytte Abildstrøm: ”Om natur og bæredygtighed – og om at holde fast i gøgleriet”.

Podcasten er i to dele:
Del 1  og  Del 2  

En ny podcast med Hanne Marie Svendsen er på trapperne. 
Hør den her og læs anmeldelsen af den seneste roman "Mellem regndråber".
Oplev også Hanne Marie Svendsen på Gammelfilmen (2014).

Sjældent har jeg befundet mig i så godt selskab, som under optagelserne med firkløveret. 


De er alle fire gode at lytte til, men allerbedst er selvfølgelig, 
at de er med på festival MØD VERDEN fra den 9.-18 august 2019, 
hvor de er med i fire forskellige bydele.


-----------------------


Mød Jerry Besa


Foto: Michael Svennevig.

I den kommende have-festivalbog "Livets gang i HF Prøvekluden" fortæller Jerry om sin havelåge (på billedet), men også om den dag, da hans liv blev slået fra hinanden. Det fortæller han om på denne 8. festival-podcast
for hvad gør man, når alting falder fra hinanden?

Jerry var i lære som kleinsmed, men så tog hans liv en ny retning, 
og han er nu  igang med en uddannelse som kropsterapeut. 

Det er også sådan man kan møde ham på den kommende festival, 
hvor han på 2. dagen i Prøvestenen slår sin briks op 
og giver prøvebehandlinger i sit eget telt på fællesplænen i HF Prøvestenen. 
Måske vil han også fortælle lidt om det, 
og ikke mindst om rejsen frem mod det nye i hans liv. 

For som han slutter med at fortælle:

"Jeg tager én dag ad gangen, så ser jeg, hvad der sker. Jeg har ikke helt fundet min plads endnu. Det er derfor, at jeg stadig er søgende. Det er en lang rejse. En lang proces. Men det kommer jo nok på et tidspunkt. Jeg skal bare fokusere på det, der er lige foran mig – her og nu."


Foto: Michael Svennevig. Omslag: Shohreh Shahrzad.


Læs noget af samtalen i den kommende 
Have-festivalbog, der udkommer 
lørdag den 10. august 2019
i HF Prøvestenen på Amager
i forbindelse med festivalen


Hør Jerrys beretning her på podcasten 
- og måske fortæller han mere 
på festivalens 2. dag i Prøvestenen
hvor der er mulighed for selv at lægge sig på briksen, 
hvis man tør. Jeg kan godt anbefale det. 
Jeg har allerede været der to gange 
- og vender tilbage.




Foto: Michael Svennevig.

fredag den 21. juni 2019

Mød Eva Billesbølle Tworek

Foto: Michael Svennevig.


For 30 år siden malede og udstillede Eva en billedserie, der tog udgangspunkt i datteren, "der var født med et ekstra kromoson". Lea var et ønskebarn. Men fødslen varede to dage, og det blev meget dramatisk fra starten af. For som Eva fortæller i denne 7. festivalpodcast, så har hun og datteren haft deres kampe fra begyndelsen af. Men Eva siger det med et stort smil.

Malerierne var malet på silke og blev udstillet rundt på landets biblioteker.

"Jeg mente at jeg kunne revolutionere det hele, for jeg gik ud med et budskab om at det ikke var så svært at have et udviklingshæmmet barn."

Nu arbejder Eva på en ny billedserie om, hvad der er sket i løbet af de forgangne 30 år. 
Hør hende fortælle om processen og om tankerne forud for det nye projekt.


Maleri: Eva Billesbølle Tworek


Foto: Michaels Svennevig.
Atelier, Fredensborg.


Maleri: Eva Billesbølle Tworek




Maleri: Eva Billesbølle Tworek





Foto Michael Svennevig.
Evas maleri af datteren, Lea - i atelieret i Fredensborg.


Hør festivalpodcasten 
og mød Eva Billesbølle Tworek 
på festivalen MØD VERDENs 3. dag 
i Global Art Gallery i Vanløse, 
tirsdag den 13. august 2019.


Foto: Michael Svennevig



onsdag den 19. juni 2019

Mød Ingrid Tranum Velásquez

Foto: Michael Svennevig.

Sidste år så jeg forestillingen HERFRA MIN VERDEN GÅR
 på Riddersalen. 
Det var både en meget legende, men samtidig også barsk historie om en ung pige i eksil. 
Jeg mødtes efterfølgende med Ingrid, der er kunstnerisk leder, koreograf, iscenesætter og danser i NextDoor Project. Hun fortalte om forestillingen og om sit arbejde med og uden ord.  Det gør hun også på festivalen til august, men hør allerede nu festival-podcasten
der offentliggøres på FNs Internationale Flygtningedag.

Uddrag fra festival-anmeldelsen:

"Vi ved det godt, men hvordan føles det egentlig at være på flugt og at være hjemløs? På fornem vis lykkedes det forestillingen ”Herfra min verden går” at give os den følelse....

Det var først langt inde i forestillingen, at de to skuespillere/dansere: Ingrid Tranum Velasquéz og Anette Asp Christensen  brød ud i dans. Men pludselig gjorde de. Gennem dansen skildrede de tilknytning, løsrivelse, fortvivlelse, glæde og desperation – alt det, der kan udtrykkes så meget bedre UDEN ord. Musikalsk blev de ledsaget af den mest forførende, inciterende sang af Alexandra Hallén, der sammen med cellospillet løftede forestillingen og gjorde den nærmest overjordisk. Det blev på én gang så skærende smukt, at det ikke var til at holde ud, fordi det samtidigt var så tragisk og bundulykkeligt, at jeg gik derfra med følelsen af at sådan måtte det føles – at være på flugt."

Læs den fulde anmeldelse.

Festivalpodcasten med Ingrid Tranum Velásquez 
offentliggøres den 20. juni 2019 
- på FNs Internationale Flygtningedag.


Foto: Michael Svennevig.


Mød Ingrid til festivalafslutningen 
af MØD VERDEN
søndag den 18. august 2019 kl. 13-16 
i gårdhaven ved Dansk PEN, 
Dronningensgade 14 på Christianshavn 
(i tilfælde af dårligt vejr bliver det i 
Dansk Forfatterforenings lokaler, 
Strandgade 6 - et par gader derfra).

Facebook: 
Se festivalen MØD VERDEN