torsdag den 31. marts 2022

6: Gustav Foss: om frådende raseri og kulsort humor

 



Gustav Foss:

om frådende raseri og kulsort humor

Musik og ord blander sig sammen i Gustavs liv. Musikken var der først, og siden kom ordene til, der nu er resulteret i manuskriptet til det, han selv kalder for ”en skiveskåret rugbrødsroman i fire dele”. Universet i teksterne er kulsort, men også kradsende morsomt. Alligevel skal der bare den mindste lille flamme til, for at mørket viger – og håbet alligevel vinder indpas.

 

Mød Gustav Foss på denne 6. festivalpodcast,

med hans musik fra duoen The PowPow.

 

Brændende asylcentre, incestofre på fire ben, talende toiletter, suicidale pædagogmedhjælpere og udviklingshæmmede, der bliver levende begravet. I Gustavs manuskript bliver læseren præsenteret for alt andet end et yndigt land. Men midt i det mørke Underdanmark, hvor handlingen udspiller sig, er der også håb og drømme. Faktisk trives drømmene i bedste velgående på Danmarks bundlinje, selvom de kommer anderledes til udtryk end i andre dele af samfundet. De blomstrer og nedbrydes for så igen at give nyt liv til de kantede karakterer. For der er lys forude. Foråret er på vej og altid lige om hjørnet.



Uddrag fra manuskriptet:

”Han rokker hovedet fra side til side og sender en røgring mod en bulet silikonefuge. Tankerne bliver til opdigtede barndomsminder om nøgne fødder i soppebassin, indbundne skolebøger, Happy Meal med legetøj og Coco Crazy på en regnvåd eftermiddag med levende fyrfadslys fra Søstrene Grene. ”Klarer du den?” siger en dyb stemme. Den lyder som en vanskabt saxofon. Vrængende og sensitiv på en og samme tid. Kevin fortrækker ikke en mine. Øjnene viger ikke fra silikonefugen. Han er hverken chokeret eller overrasket og tager et hvæs mere. Puff, puff. ”Det ved jeg sgu snart ikke,” svarer han og puster røg ud ad næsen. Den dybe stemme nynner videre på melodien, han fløjtede. Det kilder i albuen. ”Hvad er det for en sang?” spørger han. ”Er det ikke lige meget?” siger stemmen. Han kravler hen og lægger øret til kummen. Den kraftige duft af eukalyptus får næsen til at løbe. ”Er det toilettet, der snakker?” snøfter han i halvvejs undren og høflighed. ”Ja. Og hvem snakker toilettet med?”

 


Musikken på podcasten:

Treat Me Like A Poolboy,

“When You Love And Crack”

& “What A Jerk Off”

Af & med

The PowPow



Mød Gustav Foss til festivalåbningen,

Lørdag den 6. August 2022

i HF Prøvestenen på Amager


*

Næste uges podcast :

2. Præsentationspodcast
Lyt til uddrag fra de næste 5 podcasts. Hver weekend frem til festivalen offentliggøres en ny, hvor der er mulighed for at møde en lang række af de medvirkende. Se fotos og læs mere om de næste 5.
  Hør podcast. Offentliggøres den 9. april 2021.

*

Foto & layout: Michael Svennevig.


Lyt til uddrag fra de første 5 festivalpodcasts.
Hver weekend er der en ny. Lyt med her
#forvandling

*

mandag den 28. marts 2022

Anmeldelse: REN HANG IN PEACE (R.H.I.P.) på Fotografisk Center

Foto: Birk Thomassen.


Nogle forestillinger sætter sig i én og åbner sig først langsomt. REN HANG IN PEACE (R.H.I.P.) er en af dem. Det er et billeddigt. Som et stykke fotopapir lagt i en kinesisk fremkaldervæske træder motivet kun gradvist frem. Som kalligraferede skrifttegn skrevet med pensel på en papirvæg. Vi betragter det, mens tegnene vokser frem på væggen. Vi ser i korte blitzglimt et blottet stift lem.




REN HANG IN PEACE (R.H.I.P) er en dansk-kinesisk stedspecifik forestilling, der omhandler den internationalt anerkendte kinesiske kunstfotograf og LGBTQAI+-person, Ren Hang (1987-2017). Om hans liv, værk og indre og ydre kampe som person for at skabe og vise sin kunst.

Forestillingen præsenteres af Nydanskeren Jimbuts Kultturforening, og er skrevet af Jimbut Jun Feng og Gritt Uldall-Jessen. Hovedpersonen, der på scenen udspalter sig i to kroppe, to stemmer og to sprog, på dansk og kinesisk, kommenterer og oversætter løbende hinanden. Sproget holder os tæt på og alligevel på afstand, mens vi hele tiden får lov til at kigge ind i et fremmed land.


Foto: Birk Thomassen.

Vi er i Kina, hvor hovedpersonen deler værelse med 6 andre unge mænd. Han fotograferer dem nøgne, inden de går i bad. De får lovning på en bog med hans billeder. Han tager også billeder af vennernes venner og også gerne af deres venner igen.  Men mange af dem kan ikke have en sådan bog stående. Det må de simpelthen ikke for deres forældre. Men Ren Hang lover dem, at de kan have deres bøger til gode hos ham, han kan passe på bogen for dem, men de skal ikke glemme den, for værkerne vil en dag få en vis værdi.  

”Jeg føler mig som en drage i snor, der svæver rundt i luften.”
Ren Hang, 2013, Beijing, Kina


Foto: Birk Thomassen.

Ren Hang udstiller 33 fotografiske værker i 2017, men det bliver også hans eneste udstilling, før han dør senere samme år - i en alder af kun 30 år.

I det hele taget var det meget svært overhovedet at få værkerne trykt. Flere gange mislykkes det. På et trykkeri bliver det kun muligt efter lukketid, fordi en ven arbejder der, men da de andre på trykkeriet begynder at stille spørgsmål, bliver det umuligt. Det er forbudt kunst, og de kinesiske myndigheder tillader det ikke.

Politiet intervenerer, men han slipper med en advarsel. Han forsvarer sig med, at han ikke gør noget galt, men den kunst han bedriver hører ikke til i Kina. Den er et fremmed element, ligesom han selv er. Der er ikke plads til ham, hans seksualitet og hans kunst.


Foto: Birk Thomassen.


Forestillingen er research-baseret. Manuskriptet bygger på artikler, en portrætfilm, en monolog, fotos, digte, blog tekster og -videoer, om og af Ren Hang, oversat til lejligheden fra kinesisk til dansk. REN HANG IN PEACE (R.H.I.P) udspiller sig site specifik i udstillingsrummet på Fotografisk Center i København og senere på Galleri Image i Aarhus.

De to stemmer og kroppe, der slynger sig sammen til én, i portrættet af Ren Hang, spilles rørende af skuespillerne Zenghao Yang og Troels Kortegaard Ullerup. De er hele tiden til stede ved siden af hinanden. De kommenterer og bærer hinanden. Ligesom i den indledende kinesiske spøgelseshistorie (en genre, der også kaldes Liaozhai) om menneskers kamp med spøgelser. Den unge mand foregiver at være et spøgelse. Et spøgelse, der er så nyligt afdød, at det stadig har bevaret noget af sin fysiske krop. Et spøgelse, der endnu ikke  er blevet til et rigtigt spøgelse endnu. 

Rødt mørkekammerlys og fotobakker på to lave gulvpodier drager os med ind i mørket. Tøris får bølger af røg til at krybe op fra fotobakkerne og bevæge sig ned ad podierne og videre ud over gulvet. Pludselig er vi på en sky, hvor virkeligheden ophører, og kunsten tager over, og vi må snappe efter vejret. Et manende lydunivers hjælper det klangfuldt på vej. 


Foto: Birk Thomassen.

På den ene side poesien og på den anden side knytnæven, der slår midt igennem konventionerne. Poesien og protesten får både krop og mæle af de to smukke, unge mænd, og deres kraftfulde blødhed former udtrykket. Både min kvindelige ledsager og jeg blev meget betaget af dem. Deres lidt distancerede, men alligevel glødende indignation. Johan Sarauw har instrueret dem som to stemmer i én krop. Deres tilsyneladende blidhed kan på ingen tid accellerere og som en bombe afsikres og detonere på et splitsekund. Man kan ikke greje dybden af dem. Som publikum hænger vi ved hver af deres bevægelser og vogter på hvert ord. Vi lytter til klangen af det kinesiske sprog, og forsøger at trænge ind bag de fremmede lyde. Vi hører ikke noget om opvæksten, men får at vide, at han følte sig ensom, udenfor og holdt sig for sig selv. I skolen fantaserer han om skolelærerens nøgne krop og lem. 


Ren Hang ses her fra forestillingen "At skrive digte" (2013) 
af Yiyun Cai på Penghao Theatre, Beijing


Teater er besættelse, og vi bliver udsat for denne besættelse, hvor kunst og pornografi glider ud i ét. Uden at vi faktisk ved, hvad billederne rummer. Men først og fremmest nøgne mennesker og begær. Det er en hyldest til kønnet, til ophidselsen, til det mandlige begær og til det liv, der ikke vil affinde sig med at leve lysterne ud i et privat mørke. Ja, det er en hyldest til røvhullet, sådan som publikum under forestillingen animeres til at gentage teksten, der bliver læst op i megafon, og derved får karakter af  slagord til en demonstration. Det er det ekstreme yderpunk i portrættet af den homoseksuelle kunstner og hans liv og værk i skyggen af samfundets normer. Det overlever, selv om det dør. Det er til, selv om det forsvinder. Det opstår og går til grunde, men det er der, og det har været der. På trods af alt.





REN HANG IN PEACE (R.H.I.P.), 
 af Nydanskeren Jimbuts Kulturforening
på Fotografisk Center, Staldgade 16, 
28. marts til 9. april '22
1 time

Idé og manus: Gritt Uldall-Jessen og Jimbut Jun Feng
Iscenesætter: Johan Sarauw
Medvirkende: Zenghao Yang(CHN) og Troels Kortegaard Ullerup
Lyddesign: Asger Kudahl
Lyselementer: Brian Larsen og Jakob Juul
Scenografiske elementer: Gu Mingwen(CHN) og Veronica Fabon Jacobsen
Fundraising: Gritt Uldall-Jessen og Ann-Jette Caron
Teknik og afvikling: Brian Larsen og Jens Mønsted

Alder: fra 15 år og op

Forestillingen er produceret af Nydanskeren Jimbuts Kulturforening i samarbejde med Ann-Jette Caron, prfrm – produktion og formidling af scenekunst, samt Galleri Image og Fotografisk Center.

Forestillingen er støttet af Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst, Bikuben-fonden, William Demant-fonden, Københavns Kommune, Aarhus Kommune og S.C. Van-fonden.



"Untitled" (2014) af Ren Hang


Nydanskeren Jimbuts Kulturforening producerer scenekunst om nydanskhed, ytringsfrihed, Danmark-Kina-relationer og beslægtede emner. 
Læs mere.

Spiller også i Galleri Image i Aarhus fra den 22.-28. april ´22

*

SÆRARRANGEMENTER I FORBINDELSE MED FORESTILLINGEN

København
Visning af dokumentarfilm “I´ve Got A Little Problem” af Ximing Zhang (CHN) + introduktion til Ren Hang ved fotokunstner Birk Thomassen den 31. marts ´22 kl. 17.00- 19.00 på på Fotografisk Center.

“Hjemsøgt litteratur i Kina” ved professor emerita Anne Wedell-Wedellsborg den 7. april ´22 kl. 17.00- 19.00 på Fotografisk Center.

Aarhus
Visning af dokumentarfilm “I´ve Got A Little Problem” af Ximing Zhang (CHN) lørdag den 23. april ´22, kl. 14.00 på Øst for Paradis.

Foredrag “Fotografi i Kina og dets historier” ved Dr. Marine Cabos-Brullés (FR) tirsdag den 26. april '22 kl. 10.00 på Aarhus Universitet. Læs mere

*

Se også anmeldelserne af instruktøren, Johan Sarauws tidligere forestillinger:

HEROIN (2021, Teater Faar 302)
DE HOVEDLØSE (2020, Mnngo Park)

Se oversigten over de 

203 andre anmeldelser

*

søndag den 27. marts 2022

Anmeldelse: BOHR på Teater ZeBU

Foto: Søren Meisner.

 

Det er utroligt at det lykkes. Udgangspunktet er næsten umuligt. 

anledning af Videnskabsåret 2022 og Niels Bohr´s 100-årige jubilæum for modtagelsen af Nobelprisen i fysik, er det udfordrende at lave en fejring i form af en teaterforestilling, der forsøger at tage livtag med manden, myten og fysikeren, Niels Bohr, og gøre det - ligesom han selv gjorde - ved at udfordre fysikkens love.


Foto: Søren Meisner


Instruktøren, Lars  Lindegaard Gregersen, har skabt en imponerende billedrejse til en tekst skrevet af  Jesper Pedersen, der også er med-iscenesætter på forestillingen. BOHR er en sam-produktion mellem lille storbyteatret GLiMT Amager, med base på Amager og turnékompagniet GLiMT, der turnerer med forestillinger både herhjemme og udenlands. GLiMT er et scenekunstkompagni, der blev skabt i 2002 af Camila Sarrazin og Lars Lindegaard Gregersen. GLiMT arbejder med en fusion af kropslig scenekunst som cirkus, fysisk teater og dans. 

Vi befinder os i et krydsfelt mellem de hårdtslående argumenter, som Niels Bohr og Albert Einstein indledte kampen om i 1920´erne, og som varede deres liv ud, og så det poetiske og billedskabende univers, som etableres med de fire medvirkende performere: Mo Chara, Elise Bjerkelund Reine, Margherita Miscitelli og Jakob Schnack Krog.


Foto: Søren Meisner


Det er resulteret i en drømmende rejse i partiklernes verden, der fører atomfysikken ind i et stort legende univers, og rammer poesien bag alvoren, der som en tændt pibe får en flamme til at blusse op, og derved skaber forestillingens sidste billede, der kommer til at stå som en metafor for hele forestillingen.

Måske er vi selv som dét lys, der i et ganske kort øjeblik flammer op og får os til at forstå sammemhængen i det uforståelige. En af forestillingens pointer er netop, at det legende og det videnskabelige går hånd i hånd. Ikke mindst i forhold til Niels Bohr, der havde en særlig evne til at forbinde sig med verden, og som i livet såvel som i forskningen trak på sin omverden. Han udforskede omverdenen og slyngede sine  argumenter imod de studerende, familien, vennerne og hustruen i en evig udveksling.


Foto: Søren Meisner


Forestillingen har turneret rundt siden januar, og altså FØR atomtruslen under krigen i Ukraine stak sit ansigt frem. Dermed kommer forestillingen også til at handle om forskningens dilemma, for én ting er udforskningen af rummet og naturens love i sig selv, noget ganske andet er, hvad det bruges til. Al forskning kan både bruges godt og dårligt. 

Forestillingen beskriver et paradoks og viser, hvordan partikler og bølger interagerer med hinanden og  selv skaber nye former og baner, som igen genskaber sig selv i systemer, der er uden for love og systemer - eller netop selv bliver til nye systemer og love. Det var noget af det, som Bohr forstod og brugte resten af sit liv på at forklare andre. Han var med, da atombomben blev skabt. Selv om det ikke var ham, der skabte den, var den baseret på tankerne i hans forskning. I forestillingen skildres det,  at uden Bohr ikke have været muligt at skabe den afsluttende tændsats. 


Foto: Søren Meisner


Var det så hans egen personlige tragedie, at hans forskning var med til at skabe den store atomare krigsfrygt, vi stadig lever i skyggen af? Der er ikke noget, der taler for det. Han brugte resten af sit liv på at rejse rundt og tale med statsmænd om den nødvendige fred. Efter sigende skulle han (iflg. hans omfattende brevveksling, der er offentlig tilgængelig) være på det rene med, at bomben ville være kommet uanset hvad. Var det ikke ham, havde det været en anden. 

Selv var Bohr af jødisk afstamning, og flygtede under krigen til Sverige. Siden rejste han til England, da det forlød, at Hitler var ved at udvikle atombomben, gjaldt det om at nå det før ham. Efterretningerne viste sig siden ikke at være korrekte, for Hitler satsede i stedet på raketterne.


Foto: Søren Meisner


Alt dette er de omgivende tanker og baggrunden for forestillingen. Det vi møder på scenen, er selve tankegangen bag. Vi er med i udklækningen af ideerne bag den banebrydende forskning. Genskabt i vidunderlige poetiske billeder følger vi partiklernes færden gennem rummet, deres møde med hinanden, og hvad der sker, når de udspalter sig til nye partikler og bølger, der går i nye kredsløb om hinanden. Det må lyde som noget nær umuligt at illustrere på en teaterscene, og det er det vel også, hvis det ikke havde været for Mo Chara, Elise Bjerkelund Reine, Margherita Miscitelli og Jakob Schnack Krog. Som performere er der ingen grænser for, hvad de kan. I deres kunstneriske skaben giver de liv og krop til det umulige og formår at billedskabe den forskning, der er umulig at sætte ord på. Den unddrager sig ordenes logik, men bliver vakt live til for øjnene af os gennem deres kropslige magi, der ofte får dem til at virke som er de hævede over tyngdekraftens love. Derved bliver de også de eneste, der kan forklare os det - og få os til at forstå det.


Foto: Søren Meisner

Det er svært at fremhæve noget. Det er som perler på poetiske snore, der slynger sig rundt om beskuerne. Men det er rørende, da Jakob Schnack Krog synger og spiller sin egen "Christians Sang", efter Niels Bohrs søn drukner.  Camilla Bang har stået for den øvrige stemningsladede musik. Lysdesignet af  Michael Breiner spiller smukt sammen med videodesignet af Søren Knud. Camila Sarrazin har stået for den koreografiske hjælp og kostumerne. Harvey Bewley har konstrueret den store runde hvide skærm, der det meste af forestillingen fungerer som indrammende baggrund. På et tidspunkt pilles det opspændte hvide lærred af, og stativet bruges i en smuk balanceakt. 

BOHR er mødet med det uforståelige, der bliver til ren magi i et krydsfelt, hvor nycirkus og forskning mødes og smelter sammen. Et sted, hvor alting bliver muligt. Noget af det sværeste er at få alt dette til at se så legende let ud, sådan som det lykkedes i forestillingen BOHR.


Foto: Søren Meisner

BOHR

på Teater ZeBU

26. marts- 2. april 2022

70 min


Medvirkende: Mo Chara, Elise Bjerkelund Reine, Jakob Schnack Krogh, Margherita Mischitelli
Instruktør: Lars Lindegaard Gregersen
Dramatiker, forfatter: Jesper Pedersen
Komponist Camilla Bang
Lysdesign: Michael Breiner
Videodesign: Søren Knud
Koreografisk  hjælp og kostumer: Camila Sarrazin
Tekniker: Ida Kaspersen
Instruktørassistent: Luna Stage
Konstruktør: Harvey  Bewley  
Producent: Anne-Maria Dobsa
Arrangør: ZeBU


Trailer (på Facebook)

*

Tidligere anmeldte GLiMT-forestillinger:



Se oversigten over de 

203 andre anmeldelser

*

torsdag den 24. marts 2022

5: Åbningen af Sønderbro Frugthave

Foto: Pia Hansen.

Til åbningen af Sønderbro Frugthave 
fortalte Bente, Michael og Erik 
om initiativer og fællesskaber 
i en haveforening på Amager. 

Lyt med på denne 5. festivalpodcast direkte fra åbningen


Sønderbro Frugthave

Bente fortæller om, hvordan det hele er kommet i stand. Michael fortæller om etableringen af bålstedet, der ligger lige midt i frugthaven. Erik fortæller om sit tidligere arbejde i Nørrebro MiljøPunkt, der har ført til mange spirende initiativer, der nu gør at han som pensioneret arbejder videre med andre miljøinitiativer i HF Sønderbro på Amager.



Åbningen fandt sted fredag den 15. oktober 2021, hvor der blev plantet de 70 første træer. I ugerne bagefter blev der i alt plantet godt 300 træer og buske. Ikke bare æbler, men også forskellige sorter af pærer, blommer, figner, hassel, hindbær, ribs, solbær og stikkelsbær.

Frugthaven er et godt eksempel, hvordan et moderne fællesskab kan tager sig ud i en nutidig kolonihave anno 2022.



Bente forklarer: "Der er mange, der ikke har troet på det..."

Bålplads-Michael er født og opvokset i haveforeningen og tog initiativ til at få anlagt en bålplads med hjælp fra frivillige i haveforeningen. Det var ikke altid lige let at få folk til at dukke op, da det praktiske arbejde skulle igang, men nu ligger bålpladsen der, og er tit i brug - og det helt naturlige samlingspunkt, når der - som denne dag i oktober - skal indvies en ny frugthave.

Miljø-Erik  forklarer, at det startede med en frugtpresser. De var en gruppe, der mødes et par gange om året, og deres mål var at presse æbler, pærer og vindruer. Bagefter opstod der en vinklub, og nu arbejder de to grupper sammen. 

"Jeg er slået ind på at bygge fællesskaber allerede for 40 år siden. Det har jeg arbejdet på lige siden. I et fællesskab skal man afbøde sine holdninger mod andres og det betyder at man får flere vinkler, og det kan løse mange udfordringer."

Om baggrunden, fortæller han: "Min mor havde en syklub, og den var jeg med i, og min far var formand for den lokale sejlerklub. Det der med at man ikke lavede det alene, men sammen med andre, har jeg helt naturligt derfra." 


Foto: Pia Hansen.

Om lysten til fællesskab, fortæller han: "Der har været meget fællesskab her i haveforeningen i gamle dage, men jeg tror, at der har været et generationsskifte, men nu er det begyndt at komme tilbage. Men fællesskab er jo mange ting. Der har i hvert fald været nogle år, hvor de gamle døde ud, og der er vigtigt, at man byder ind med noget fælles.  Det, der er pointen i fællesskab, er ikke at man skal sidde og sige, at sådan gjorde man i gamle dage. Pointen i at lave fællesskaber, og det gælder både politiske fællesskaber og personlige fællesskaber, er at du sætter et mål, som ingen andre har sat før. Som fx. en frugthave. Det er ikke noget, der er tradition for, derfor er der ikke en masse holdninger til det, så der kan dannes nye holdninger. Der skal en ny kurs til. Men det skal være realistisk, for det skal kunne omsættes til handling. Det kan få en ny proces i gang. Det skal være et nyt mål, så der ikke er nogen, der har noget på nogen, for det er jo ikke prøvet før. Det er noget jeg har tænkt over og arbejdet med gennem mange år. Men efter mange år kan der komme rutiner ind, og  så det er vigtigt at lade det falde, som ikke kan stå, så det nye kan vokse frem."



Mød Miljø-Erik (Erik Jørgensen) 
 til festivalåbningen i  HF Prøvestenen,
lørdag den 6. august 2022.  


*

Næste uges podcast :

6) Gustav Foss: om frådende raseri og kulsort humor

Musik og ord blander sig sammen i Gustavs liv. Musikken var der først, og siden kom ordene til, der nu er resulteret i ”en skiveskåret rugbrødsroman i fire dele”. Universet i romanen er kulsort, men også kradsende morsomt. Alligevel skal der bare den mindste lille flamme til, for at mørket viger – og håbet alligevel vinder indpas. Læs mere. Hør podcast. Offentliggjort den 2. april 2021.

*

Foto & layout: Michael Svennevig.


Lyt til uddrag fra de første 5 festivalpodcasts.
Hver weekend er der en ny. Lyt med her
#forvandling
*

mandag den 21. marts 2022

På besøg hos billedkunstneren Susse Volander

Foto: Michael Svennevig.

At besøge Susse Volander i HF Birkevang er noget ganske særligt. Det lille firkantede hus med det højryggede tag ligger og skutter sig bag en høj hæk. Lidt gemt væk som en hemmelighed. På entrédørens glasrude er der i en regnbueformet halvcirkel skrevet med slyngede kulørte bogstaver ”DenLilleBitteBilledskole i Birkevang”, og det er også de glødende farver, der først springer én i møde, når man træder indenfor. Det er sådan et sted, hvor man umiddelbart føler sig godt tilpas og har lyst til at blive. Det er farverne, der gør det. De er allevegne. 



Det er ikke bare malerierne i sig selv, men også alle vægge, paneler, kommoder og skabe i huset, der er udsmykket og bemalet. Normalt ville så mange farver tage vejret fra én, for det kan nogle gange komme til at virke så massivt, at man bliver slået bagover og næsten får åndenød af det, fordi det kan suge al luften ud af én. Det gør det også i Susses og Oles hjem, men på den gode måde. At træde ind dér, føles som træde ned i et vældigt farvebad, for det befrier og lader én slappe af i et mægtigt farvegilde, for farverne leer imod én og byder hjerteligt velkommen. Alle farver er nøje afstemt efter hinanden. Det er sjældent at opleve noget sådant. 




Det er som at træde ind i et eventyr. Det samme sker, når jeg åbner Susses nye bog: ”Brug Bogen og leg med mig i Grønland”. Det er blot første bog i en klippeklistre-serien, hvor det er meningen at børn og voksne sammen skal klippe bøgerne sønder og sammen, for dermed at kreere overraskende scenarier fra f.eks. Grønland. I forordet skriver Susse Volander at det netop er en sådan bog som hun selv ”ville have elsket at have som barn. En bog, der skulle bruges, klippes i, limes sammen og som var kreativ sammen med mig”. Bogen er skabt med inspiration fra en tur i Grønland: ”Alt var fuldstændig hvidt, det var magisk.” Den består af fire landskaber som man kan trylle frem ved at klippe og klistre sig igennem bogen. Indsatte QR-koder giver adgang til de sange og det omgivende musikalske univers, der ledsager bogen på bedste vis. De små film er også animeret af forfatteren. 


Musik & sang fra bogen. Musik: Aviaja Lumholt. Sang: Miké Thomsen.


Man kan sige at både motiver og farver blander sig i bogen og breder sig videre i filmene og ud igennem musikken, og kæder det hele sammen til et betagende hele. ”Alt er hvidt. Himmel og jord flyder sammen i hvidt. De går lige bag hinanden, men det kan de hverken se eller høre.” Et af de bogens indledende fotos viser kunstneren malende på et flyvende tæppe. 


Foto: Michael Svennevig.

Alene med dét billede er det tydeligt, at vi er trådt ind i magisk univers, hvor det er en fornøjelse at rejse ud i verden på et flyvende tæppe – og denne rejse går til Grønland. Bogen er tosproget, så al tekst også er gengivet på grønlandsk. Bøgerne henvender sig til børn fra 7 år og opefter og deres legende voksne. Selv kommer jeg næppe til at opleve det, for bogen er så smuk, at jeg slet ikke nænner at nærme mig den med saksen. Jeg nyder at bladre den igennem. 


Foto: Michael Svennevig.

Ligesom hjemme hos Susse, er bogens univers et organisk mylder af farver, men så nøje afstemt efter hinanden, at det er føles som at blive inviteret med til farvefest. Det er umuligt at undslå sig. Farverne og de glade motiver drager én med. Bogens opsætning virker uhyre gennemarbejdet og er meget lækkert sat op. Den er indbundet i hardcover-format og ligger godt i hånden. Der er ikke sparet på noget. Trykket, papiret, motiverne og farvegengivelserne spiller organisk sammen. Det er simpelthen en overvældende smuk og farverig bog. Et åbent kunstværk.




Mød Susse Volander til festivalåbningen, 

lørdag den 6. august 2022 

i HF Prøvestenen på Amager

Se Video:


*


*
*

Læs også de øvrige kunstnerportrætter 
i samme serie: "På besøg hos..."

*

Foto & layout: Michael Svennevig.

Læs mere om den kommende festival.

*