mandag den 13. juli 2020

Anmeldelse: JEG VIL GERNE TILDELES RIDDERKORSET FOR MIN EMINENTE ELSKOVSKUNST af Jesus Almodovar


Festival-anmeldelse:
Jesus Almodovar:
”Jeg vil gerne tildeles Ridderkorset for min eminente elskovskunst”
Baggårdsbaronerne, 2019
48 sider

Digtsamlingen er en sproglig eksplosion og et bredt anlagt medmenneskeligt dokument.
Det er dokumentation for et kort liv inden for psykiatrien, men samtidig en higen efter hverdagslivet udenfor. Det er ikke en higen efter noget stort og prangende liv, men bare ønsket om plads nok til at trække vejret og langsomt generobre den hverdag, der er gledet hovedpersonen af hænde.
Godt nok er digtsamlingen skrevet under pseudonym. Umiddelbart virker det som en stækkelse af autenciteten, men gennem digtene, hvor jeg´et gentagende gange taler om, at virkeligheden forsvinder, og at han er ved at tabe sig selv eller rettere at det allerede er sket, giver det fin mening. I den kontekst betyder det straks mindre, hvem det ”jeg” er, der er gået i opløsning. Som tilsigtet giver det mulighed for uforstyrret at dykke ned i digtsamlingen og blive betaget af alle de iltfattige undervandssvømninger, som digtsamlingen inviterer læseren med ud på.
Vi dykker dybere og dybere ned i eksistensen. Det er på én gang ganske tæt på og samtidig fortalt med en vis berettende distance. For det er 2 digtsamlinger, der er skrevet sammen til én. Man kan sige, at det faktisk er 3 beretninger, der er skrevet sammen til én. Dels beretningen inde bag de lukkede mure, dels den efterfølgende tilbageerobring af det tidligere liv og mødet med kærligheden uden for murene - og så beretningen om det gule lys.  Det klare og skærende gule lys, der er ubehageligt for øjnene, trænger gennem det hele, som et forklarelsens lys, men også som et rædselsvækkende klarsyn, for den lille tynde digtsamling på 48 sider rummer det hele, og efterlader læseren afklaret og rystet. Det er en bedrift.


Forsiden med den skønne titel: ”Jeg vil gerne tildeles ridderkorset for min eminente elskovskunst” er skrevet i sølv på gult papir. Resten er bogen er tegnet eller skrevet i hånden med versaler - ligeledes på gult papir. Altså ingen computergenereret sats. I nogle af digtene er teksten skrevet i én blok, hvor det er op til læseren selv at inddele og afgrænse hver sætning. Det er en kreativ udfordring, men det stimulerer læsningen og gør det til en kunstnerisk oplevelse. Sjældent har en så lille digtsamling favnet så bredt.
Forfatteren har været elev på Outsiderens skriveskole, der er et skriveværksted for folk, der har været i clinch med psykiatrien. Forlaget Baggårdsbaronerne har arbejdet med på bogen, og det er der kommet en meget flertonet og smuk, men også rystende digtsamling ud af.
Fortællerstemmen er på én gang ganske tæt på, men samtidig også nøgternt observerende. Midt i al alvoren, lyner den groteske humor gennem digtene. Det virker næsten som om det er tilfældigt, hvilket det selvfølgelig ikke er – og derfor fungerer det netop så godt og befriende. Ja, som gult lys gennem mørket.
Selv om det der berettes er grænseoverskridende, formår digteren umærkeligt at alliere sig med læseren, sådan at alt det forrykte og underlige ikke bliver mærkeligt, men bare beskrivelser, som det ikke er farligt at tage imod. Som læser er det ikke svært at gå med, for vi bliver guidet skånsomt igennem. Eller måske snarere ærligt, for det er tydeligt at det der berettes om ikke bliver medtaget for effektens skyld. Alting er holdt i en meget sober og fornuftig tone – især det der er allermest ufornuftigt og skrigende.
Digtsamlingen er skrevet frem mod at give og danne en oplevelse hos læseren af, at dette bare er menneskeligt. Det er ikke farligt at have med psykiske sygdomme at gøre – i hver fald ikke som læser. Det giver en indsigt og en forståelse af, at sindet kan rumme det hele, også selv om det nogle gange brænder sammen. Men vi er trods alt mennesker. Og som mennesker forstår vi hinanden langt hen ad vejen. Hurra for det – og for denne fine digtsamling. Jo, Jesus Almodovar bør skam tildeles ridderkorset for sin eminente elskovskunst.
*


Mød Jesus Almodovar på 3. festivaldag i Global Art Gallery i Vanløse

Læs mere om festivalen HVOR REGNBUEN ENDER

Ingen kommentarer: