mandag den 8. august 2016

SEND FLERE KRYDDERIER (2)

Tolerancen 3
MED OG UDEN SMYKKER 
2. blogtekst 

 


”Enkel kogekunst fra hele verden. Kom indenfor i Spiseriet & caféen, der tilbyder lækker mad med afsæt i etniske minoritets kvinders kogekunst.”

For knap to måneder siden lige efter åbningen i VerdensKulturCentret spiste jeg for første gang i Spiseriet og talte med Sara Stevens, der er den daglig leder. I går var jeg tilbage,for at høre hvordan det er gået siden - og for at smage mere af deres dejlige mad. 
Jeg kom lidt i to. Der var flere der holdt møde i Spiseriets cafe, men jeg skulle bare sætte mig, så ville maden blive serveret. Jeg bestilte maden i lugen ud til køkkenet, hvor Fadimo Ismail fra Somalia tog imod min bestilling. Da hun fortalte, at maden var fra Pakistan kunne jeg ikke dy mig for at spørge, om den så også var fremmed for hende?
-Jo, svarede hun, men tilføjede så, at der alligevel var mange fællestræk for maden fra de forskellige lande.

Jeg tog plads på en af de lange træbænke i cafeen.

 
Forinden havde jeg talt med Lærke Drostgaard, der er køkkenlederog bedt hende fortælle lidt om, hvordan det var gået siden stedet startede.

Lærke Drostgaard (LD): -Det er gået fint. Det tog lidt tid at komme på plads i køkkenet, men nu har vi fundet os til rette - og vi har travlt. 
Michael Svennevig (MS): -Det er væsentligt større end det I kom fra i Blågårdsgade.
LD: -Ja, det er meget større. Men det er dejligt når vi har så mange kvinder i køkkenet. Det er skønt at have den ekstra plads, så vi har mulighed for at lave mange flere ting.

MS: -I har også udvidet åbningstiden.
LD: -Tidligere havde vi kun åbent fra kl. 12-18 og fire dage om ugen. Nu har vi åbent fra kl. 9-21 og seks dage om ugen. Så det er noget helt andet.

MS: -Er det åbent for alle?
LD: -Ja, man kan komme direkte ind fra gaden og spise frokost eller aftensmad her.

MS: -Men hvordan er det så gået?
LD: -Det er gået fint, men vi har haft lukket den sidste måned, hvor der har været sommerferie i huset, men nu har vi åbent igen.

MS: -Hvornår er der flest mennesker?
LD: -Til frokosten, ved 12-13-tiden har vi travlt. Og selvfølgelig ved vore cateringsselskaber, som vi har i weekenden ud af huset. Det er catering, som andre mest forbinder med os. Nu er det vor store opgave at vi bliver synlige som Spiseri og café. Derfor er det også godt for os at være med til VerdensKulturCentrets arrangementer, såsom festivalen MED OG UDEN SMYKKER i den kommende weekend. Det glæder vi os til.


 
 
Lidt efter kom Fadimo med maden til mig sammen med en kande vand, et glas og et sæt bestik holdt sammen af en hvid serviet. Maden var smukt anrettet. Den hvide kogte ris var placeret midt på tallerknen omgivet af den røde kikærtesauce med store saftige kyllingestykker. Pyntet med persille og koriander. Den sprøde, friske salat bestående at rødkål, agurk, gulerod, grøn salat og rød peberfrugt udgjorde tallerknens anden halvdel. Ingen dressing nødvendig der. Der blev serveret to skiver friskbagt brød til. Lækkert velsmagende brød. Ikke bare hvidt blødt franskbrød, men brød bagt af mel, der smagte af noget, og som på fortræffelig vis fuldendte det fine måltid. Tilbage i munden efter det mildt krydrede måltid bredte smagen af korianderen sig som en diskret og blød hvisken fra et fremmed land og en madkultur langt herfra.
*

Senere samme eftermiddag fik jeg en mail fra Sara Stevens, den daglige leder. Sara skrev:
Vi har haft en rigtig god opstart i VKC. Vi har fået nye fantastiske muligheder for vores førhen lille spiseri i Blågårdsgade. Nu har vi mulighed for at afholde privatarrangementer med plads til 150 personer. Desuden er det nyt for os at lave mødeforplejning til VKC's brugere, og så er det virkelig spændende at være involveret i alle de interessante kulturarrangementer der bliver afholdt i spiseriet. Vi har fået nogle nye skønne kollegaer i huset - og   glæder os selvfølgelig til at stå for maden til MED OG UDEN SMYKKER i den kommende weekend.”

 

Hver dag under festivalen præsenterer SEND FLERE KRYDDERIER dagens menu før spisningen kl. 18-19. Der bliver også lagt billeder af dagens menu ud på festivalens FB-side fra morgenstunden af.

Dagens ret: 68,- kr.

Snacks: arabiske brødchips med krydderier og humus: 25,- kr.
Festival-tilbud: spisebillet til dagens ret - alle tre dage: 150,- kr.
 
 
- Smag f.eks den friske marokkanske myntete eller den krydrede somaliske te -
 
*
 
Læs det første festival-opslag om Send flere krydderier
Se deres hjemmeside – og Facebook
Læs mere om MED OG UDEN SMYKKER - FB
VerdensKulturCentret, Nørre Allé 7, 2200 København N.

Ingen kommentarer: