tirsdag den 10. maj 2022

STEMMENS KRAFT: Ulla Henningsen er med på festivalen

 

Foto: Majka Bjørnager, ÆG & HÅB, Enghave Kirke, 2021.


Ulla Henningsen tager turen fra Nordjylland for at være med på festivalen, og i år, hvor det er det 15. festivalår og derfor jubilæumsfestival, gør det mig ekstra glad, når nogle af de kunstnere, jeg skatter højest, stiller op på festivalen.
Ulla var med første gang på festivalen for en del år siden, og hun har i den forbindelse indtalt en monolog af Stig Dalager og en festivalprolog af mig.

Vi optog min festivalprolog ude i mit 6 kvadratmeter store kolonihavehus, og Ulla Henningsen bekræfter mig igen og igen i, at de virkelig store kunstnere er de mest ydmyge. Kunstnerisk set. Efter hendes altid meget velforberedte indtalinger, kigger hun spørgende hen på mig: ”Vil du have at jeg gør det igen? Var den god nok?” 

 

Foto: David Blazek, MED & UDEN SMYKKER, Verdenskulturcentret, 2016.


Vi var sammen i flere timer, og jeg nød at arbejde med teksten i hendes selskab. Hun bragte min tekst helt andre steder hen, end jeg havde forestillet mig. Hendes diktion og stemmemæssige intonation er uforlignelig. Jeg hører helt nye ting i teksten. Hun åbner teksten for mig. Selv om jeg kender den til bunds, kan hun stadig tilføre teksten så meget nerve og tilstedeværelse, at jeg glemmer at det er min egen. Hun kan med sin stemme løfte en tekst, så det ikke længere bliver min/forfatterens. Hun gør det til sin egen, og det er en fryd at opleve.  

Jeg har oplevet det samme med Kirsten Olesen. For mange år siden havde jeg skrevet en monolog til en græsk skuespiller og været i Athen for at hjælpe med at få den opført, men det blev aldrig til virkelighed. Det samme gjaldt en opførelse herhjemme, men Kirsten Olesen stillede op i Træstubben under en teaterfestival, jeg arrangerede på Vesterbro, og lavede en reading på den 45 minutter-lange monolog. Der oplevede jeg, at teksten på samme måde gled mig af hænde. Den fik sit eget liv og fløj fra mig og videre ud i verden. Det er samme fryd jeg oplever, når Ulla påtager sig at læse en festivalprolog. 

Selv om jeg egentlig synes, at jeg allerede har skrevet det, jeg skal skrive (hvad angår bøger og teater), elsker jeg sådanne opgaver. Eftersom jeg under arbejdet med teksten hører den pågældende skuespillers særegne diktion. 


Foto: David Blazek, MED & UDEN SMUKKER, Verdenskulturcentret, 2016

Det gjaldt også, da jeg for et pa år siden skrev en prolog til Bodil Jørgensen, som mestrer både komikken og det tragiske. Det er noget ganske særligt at få lov til skrive til en skuespiller med dén formåen og det format. (se film med prolog og samtale)

Og nu kan jeg så glæde mig til at skrive jubilæumsprologen til Ulla Henningsen.

Det endelige festivalprogram offentliggøres sidst i denne måned.


Lyt med her:

Ulla Henningsen på Festivalåbningen 2021

Uddrag fra festivalprologen 2021.

Uddrag fra festivalprologen fra podcast med festivalhøjdepunkter 2021(Også på YouTube)

Ulla Henningsens festivalindtaling af Stig Dalagers monolog: 

Jeg kunne ikke fortælle min historie”, 2018.Foto & layout: Michael Svennevig.
 
Hver weekend er der en ny festivalpodcastLyt med her
Kan også høres på YouTube.
Læs mere om festivalen her
#forvandling

*Ingen kommentarer: