tirsdag den 16. juli 2024

VERDEN ER FULD AF VEJE: De lyriske festivalstemmer 2024

Fotos:Toh Gouttenoire, Helene Hernflo, Tina Lindop og Michael Svennevig.


Lyrikken rammer mig lige i hjertet. Den kan noget som ingen anden kunstform kan. Den kan konkretisere og forenkle virkeligheden, så man på et øjeblik forstår alt og ingenting. Men den kan også mangedoble og udmale det enkle, så det træder frem som det største og mest sande. Selv finder jeg stor inspiration i lyrikken og blandt lyrikerne. Det er grunden til, at der også i år er mange lyrikere med på festivalen. Særlig intenst bliver det til opvarmningen, hvor der er et tæt besat lyrik-program med stemmer fra nær og fjern kun afbrudt af sang og musik – og dukketeater til sidst. Her er festivalprogrammet dag for dag med al den medvirkende lyrik - sammen med de skuespillere (og en enkelt oversætter), der fremdrager ordene, når det ikke er digterne selv..


FESTIVAL-OPVARMNING: 
Torsdag den 1. august kl. 16-21
i Salonen, Østerbrogade 222 på Østerbro
Se programmet for dagen.



Karsten Bjarnholt

Karsten Bjarnholt (1944, Frederiksberg) er digter, og medvirker for første gang på festivalen – med sin seneste digtsamling: ”Det er dejligt”, 259 digte, der udkom i oktober 2023. Bjarnholt er uddannet fra lærerseminariet i 60'erne og fra Forfatterskolen under Poul Borum. Bjarnholt debuterede i Hvedekorn i 1966 og med sin første egen digtsamling ”Albert og Victoria” i 1970 på forlaget Arena. Bjarnholt var formand for lyrikerne i Dansk Forfatterforening fra 2010 - 2014.



ORHAN DOGRU

Orhan Dogru tænker og drømmer på tegnsprog, kurdisk, tyrkisk og dansk, ligesom han også skriver digte på disse sprog. For ham er det ypperste håb at væve drømme på tværs af disse fire sprog og en dag kunne drømme på alle disse fire sprog i en og samme drøm. Orhan Dogru er dansk-kurdisk/tyrkisk forfatter, oversætter og nu også debuterende digter med digtsamlingen, "En stikling af min kærlighed", der lanceres til festivalopvarmningen. Læs anmeldelsen. Læs også Orhans digt til festivalmaleriet (2024).
Samt anmeldelsen af hans romandebut: "En nydanskers kontrabog" (TSDK Forlag, 2021).


Foto: Tina Lindop
LISE KAMP DAHLERUP

Skuespilleren Lise Kamp Dahlerup har gennem 13 år været fast underviser på AFUK – Akademiet For Utæmmet Kreativitet. Lise har allerede medvirket på festivalen gennem flere år i samarbejde med forfatteren Birte Kont. Det har blandt andet resulteret i en stærk fremførelse af ”Ingen har ordet” – en fortælling om at være tæt på et menneske med sygdom. Sammen har de i 2021 fremført ”En refleksion over tiden”. Lise læser til festivalopvarmningen op fra Orhan Dogrus debuterende digtsamling, "En stikling af min kærlighed". Lise medvirker også i Vanløse og på Østerbro. Lise er en dreven oplæser og indlæser. Det har hun de sidste sæsoner bevist på utallige festivalpodcasts. Blandt andet på sidste års indledende podcast med festivaltekster, OM KÆRLIGHED. Læs mere.
Podcast, 2024. Læs mere.



Mohamad Kassam

Mohamad fortæller om at komme fra Jylland til København og om livet i gaderne. Men også om, hvordan konturerne af et nyt liv begynder at vise sig, da han er klar til at springe ud som lærerstuderende og digter. ”Jeg startede med at skrive, da jeg var 10-12 år, hvor jeg skrev nogle rap-tekster som jeg læste op for mine søskende. Jeg delte værelse med min storebror, der er næsten 10 år ældre. Han skrev også og det så jeg op til. Han var også i fængsel, da vi boede i Jylland, og når jeg besøgte ham der, læste han nogle gange op fra sin dagbog, og det gav mig lyst til også selv at skrive.”


Foto: Michael Svennevig.

Cindy Lynn Brown

Digteren Cindy Lynn Brown fortæller: ”Jeg er født i Århus og opvokset i en dansk/amerikansk familie, og har altid været et skrivende menneske og vidste allerede som 6-årig, at jeg ville være forfatter. Eller rettere forfatter og småkageopfinder.
Alle mine bøger er forskellige, fordi jeg arbejder tematisk og også sigter efter at udfordre mig selv formmæssigt i hver ny bog. Det, teksterne har til fælles, er at de ofte kredser om verden - dens mangfoldighed, skrøbelighed, rædsel og absurditeter". Læs mere og hør podcast (2024).


Mem Alani

Efter et forord, der efterlyser en ny vinkel på verden – og gerne en grøn én, tager Mem Alani (født i irakisk Kurdistan) os med til Cuba i romanen ”Paradiset lugter”. Mem Alani skriver godt. Sproget er veloplagt og spændstigt. I Cuba leder han efter glæden og finder den. I det efterfølgende afsnit om ”rettighederne” får vi en familiehistorie, der knytter sig tæt sammen med den kurdiske selvstændighedstanke. Selv om det er alvorligt, beskrives det let og muntert. I det efterfølgende afsnit er vi tilbage i København, efter at hovedpersonen, der er Mem selv, har været ude for en trafikulykke, som han intet erindrer om. Men det er tydeligt, at han har været udsat for noget voldsomt, for han kan ikke længere bevæge sig. Som om det ikke er nok, er bevidstheden om at være glemt af venner og familien knusende. Det står i stærk kontrast til livet, nærheden og glæden i de to foregående afsnit. Læs anmeldelse.


Foto: Michael Svennevig.

SALIM ABDALI


Den dansk/irakiske digter Salim Abdali læste sidste år op fra sin seneste digtsamling, ”Det hun er” til festivalopvarmningen. Digtsamlingen udkom på Det Poetiske Bureau i efteråret. Salim ser verden gennem nye briller. Selv har han betragtet verden med irakiske, danske, græske og kinesiske briller - så nu gælder det måske i højere grad om helt at tage brillerne af. Salim er forsker og digter, men også oversætter. I 2019 udkom hans digtsamling ”Alfabetmageren”. Bagefter udkom digtsamlingen, ”Kærlighed har ingen sprog” . ​Salim Abdali medvirkede også til festivalafslutningen sidste år, hvor danseren Peter Vadim improviserede til Salims oplæsning. Læs mere. Hør podcast (YouTube).
Læs også Salims bidrag til ET ANDET BLIK: Om Oman. Læs også Salims digt til festivalmaleriet (2024). 



Mia-Nelle Drøschler

Mia-Nelle Drøschler er uddannet billedkunstner fra Goldsmiths Fine Art i London (2010) og har udstillet i gallerier og på museer i Europa. Hun maler, tegner, installerer og skriver narrative lyriske tekster, som hun læser op udklædt som et af sine alter egoer i forbindelse med udstillinger. ”elsk elsk elsk” er Drøschlers første litterære værk, hvor hun forener billeder og ord i bogformat. Digtsamlingen udkom på Forlaget Silkefyret i 2023.



THOMAS AMMITZBØLL-BACH

Thomas Ammitzbøll-Bach er 57 år, elektronik-ingeniør, og underviser i programmering. Men der er en anden side af Thomas, for siden han var 11 år gammel, har han skrevet til skrivebordsskuffen. Skuffen er efterhånden svær at holde lukket, for de små tekster, digte, noveller og noveletter (korte noveller) har gjort oprør og forlangt at blive læst af andre. Skrivestilen er beskrivende, nøgtern med enkelte eksplosioner af ordbomber.
Umiddelbart inden et af sidste års festivalarrangementer henvende Thomas sig og spurgte om han måtte læse et par digte. Det fik han lov til og klarede det så godt, at det resulterede i, at han i år er kommet med i det officielle festivalprogram. Så velkommen til Thomas!



METTE FRANK

Skuespilleren Mette Frank læser uddrag fra Reza Farmands nyeste digtsamling "Verden er fuld af veje”, der endnu er uudgivet. Mette læste op sidste år på festivalen fra Reza Farmands digtsamling, ”Det er blodet der elsker” akkompagneret af Tom Sonntag. I år har de fortsat deres frugtbare samarbejde. Mette har tidligere på festivalen læst op fra "De Fire Djævle" eller "Les Quatre Diable", som Herman Bangs roman oprindelig hed - som Mette sammen med Petrine Agger omdannede til teaterforestillingen "Bang Unplogged". Hør podcast, 2018.
Podcast, 2024. Læs mere.



​REZA FARMAND

"Jeg skriver på persisk. Jeg skriver frie vers eller moderne poesi, som også bliver kaldt den nye poesi. Den moderne persiske poesi blev grundlagt af Nima Yushij (1895-1960). Han brød med den klassiske persiske digtning, både formmæssigt og indholdsmæssigt Han benyttede metrik og rim på en ny måde og gjorde oprør mod klichéer ved at skrive levende om ting, der omgav ham. Sidenhen er der opstået forskellige digtretninger i den persiske poesi. Jeg er ikke optaget af rim og versmål, når jeg skriver, men min poesi har en form for melodi, som formes når jeg skriver. Kimen af en idé opstår i et splitsekund, og den trækker som en magnet de passende ord til sig. I mine seneste digtsamlinger, som jeg har oversat til dansk, har jeg arbejdet tematisk. Sådan at jeg dvæler ved et emne, laver en slags poetisk brainstorm og udforsker det i fred og ro. Digtsamlingerne ”Min mor blev ikke smuk”, ”Parisiske digte”, ”Polardigte” og ” Duas stening” er således tematiske. Dette gælder også min digtsamling ”Det er blodet der elsker”. Gnisten, der tændte bålet, var en forelskelse, så begyndte jeg langsomt at udforske kærlighedens synlige og usynlige aspekter." ”Det er blodet der elsker” indgår i den digitale festivalserie ALVERDENS KÆRLIGHED. Læs mere. Festivalens overskrift er inspireret af Reza Farmand kommende digtsamling, ”Verden er fuld af veje”. ​Podcast, 2024. Læs mere.



BJØRNVIG & CHRISTIANSEN

Spoken word-duoen Bjørnvig & Christiansen består af musiker og komponist Niels Christiansen og lyriker Thore Bjørnvig. To gamle venner er indgået i et spritnyt samarbejde med titlen Vindens kartotek. Et sprogligt kamera flyder rundt i kosmos båret af cinematiske klangflader. En dobbeltudgivelse af bog og album venter til efteråret på Det Poetiske Bureau.


FESTIVALÅBNINGEN: 
lørdag den 3. august kl. 12-21
i HF Prøvestenen, Kardinalgangen 3, 2300 Kbh. S.
Se programmet for dagen.




REZA FARMAND

"Jeg skriver på persisk. Jeg skriver frie vers eller moderne poesi, som også bliver kaldt den nye poesi. Den moderne persiske poesi blev grundlagt af Nima Yushij (1895-1960). Han brød med den klassiske persiske digtning, både formmæssigt og indholdsmæssigt Han benyttede metrik og rim på en ny måde og gjorde oprør mod klichéer ved at skrive levende om ting, der omgav ham. Sidenhen er der opstået forskellige digtretninger i den persiske poesi. Jeg er ikke optaget af rim og versmål, når jeg skriver, men min poesi har en form for melodi, som formes når jeg skriver. Kimen af en idé opstår i et splitsekund, og den trækker som en magnet de passende ord til sig. I mine seneste digtsamlinger, som jeg har oversat til dansk, har jeg arbejdet tematisk. Sådan at jeg dvæler ved et emne, laver en slags poetisk brainstorm og udforsker det i fred og ro. Digtsamlingerne ”Min mor blev ikke smuk”, ”Parisiske digte”, ”Polardigte” og ” Duas stening” er således tematiske. Dette gælder også min digtsamling ”Det er blodet der elsker”. Gnisten, der tændte bålet, var en forelskelse, så begyndte jeg langsomt at udforske kærlighedens synlige og usynlige aspekter." ”Det er blodet der elsker” indgår i den digitale festivalserie ALVERDENS KÆRLIGHED. Læs mere. Festivalens overskrift er inspireret af Reza Farmand kommende digtsamling, ”Verden er fuld af veje”. ​Podcast, 2024. Læs mere.



METTE FRANK

Skuespilleren Mette Frank læser uddrag fra Reza Farmands nyeste digtsamling "Verden er fuld af veje”, der endnu er uudgivet. Mette læste op sidste år på festivalen fra Reza Farmands digtsamling, ”Det er blodet der elsker” akkompagneret af Tom Sonntag. I år har de fortsat deres frugtbare samarbejde. Mette har tidligere på festivalen læst op fra "De Fire Djævle" eller "Les Quatre Diable", som Herman Bangs roman oprindelig hed - som Mette sammen med Petrine Agger omdannede til teaterforestillingen "Bang Unplogged". Hør podcast, 2018.
Podcast, 2024. Læs mere.


2. FESTIVALDAG: 
Tirsdag den 6. august kl. 15-21
i GLOBAL Arts Gallery, Skalbakken 8 A, Vanløse
Se programmet for dagen.






REZA FARMAND

"Jeg skriver på persisk. Jeg skriver frie vers eller moderne poesi. Jeg er ikke optaget af rim og versmål, når jeg skriver, men min poesi har en form for melodi, som formes når jeg skriver. Kimen af en idé opstår i et splitsekund, og den trækker som en magnet de passende ord til sig. I mine seneste digtsamlinger, som jeg har oversat til dansk, har jeg arbejdet tematisk. Sådan at jeg dvæler ved et emne, laver en slags poetisk brainstorm og udforsker det i fred og ro. Digtsamlingerne ”Min mor blev ikke smuk”, ”Parisiske digte”, ”Polardigte” og ” Duas stening” er således tematiske. Dette gælder også min digtsamling ”Det er blodet der elsker”, der indgår i den digitale festivalserie ALVERDENS KÆRLIGHED. Læs mere. Reza Farmands nyeste – og endnu uudgivne – digtsamling har givet navn til festivalen: ”Verden er fuld af veje”. På festivalen fortolkes hans digte derfra af Mette Frank & Tom Sonntag (til festivalåbningen) og af Lise Kamp Dahlerup & Rubens Ballade (i Vanløse og på Østerbro). ​Podcast, 2024. Læs mere.


Foto: Tina Lindop
LISE KAMP DAHLERUP

Skuespilleren Lise Kamp Dahlerup har gennem 13 år været fast underviser på AFUK – Akademiet For Utæmmet Kreativitet. Lise har allerede medvirket på festivalen gennem flere år i samarbejde med forfatteren Birte Kont. Det har blandt andet resulteret i en stærk fremførelse af ”Ingen har ordet” – en fortælling om at være tæt på et menneske med sygdom. Sammen har de i 2021 fremført ”En refleksion over tiden”. Lise læser i Vanløse digte af Reza Farmand fra digtsamlingen: "Verden er fuld af veje" og uddrag fra Lucy Ludvigsens roman ”Kærlighed og kvindekamp” samt en monolog af Netka Elisabeth Bach & Michael Svennevig: "Mit hus i Sinai". Lise er en dreven oplæser og indlæser. Det har hun de sidste sæsoner bevist på utallige festivalpodcasts. Blandt andet på sidste års indledende podcast med festivaltekster, OM KÆRLIGHED. Læs mere.
Podcast, 2024. Læs mere.



Foto Michael Svennevig.

BENTE CLOD

43 år har forfatter Bente Clod (født 1946) tilbragt sammen med Emily Dickinsons digtning. Det har ført til oversættelsen af Dickinsons digte med udgivelsen "På min vulkan", (2005/2016) og romanen "Emily Dickinson. Skrift og Drift" (Gladiator, 2023). Emily Dickinson (USA 1830-1886) levede i Amherst, Massachusetts, men hendes digtning har siden spredt sig til store dele af verden. Læs mere, hør podcast og se anmeldelse (2024).




Karsten Bjarnholt & Ole Bundgaard

Sammen vil Karsten & Ole fremføre en lille suite med nogle tekster om Hr Bigandt med musik til. Karsten fortæller:" Hr. Bigandt var lærer på Frederiksberg i 1950-erne. Han uddelte nogle flade lussinger. Det er rigtigt. Men ellers er der ikke meget rigtigt i digtene om den ægte hr. Bigandt. Jeg bruger hans navn som model for en vaklende bevidsthed, bl.a. min egen. Hr. Bigandt er en model på usikker autoritet. Han var en lærer, der gav lussinger. Jeg bruger hans navn - nu mange år efter - som om, jeg var ham - med usikkerheden intakt. Hr Bigandt i mine digte er en model for voldelig usikkerhed. Min egen!"

Karsten Bjarnholt (1944, Frederiksberg) er digter, og medvirker for første gang på festivalen – med sin seneste digtsamling: ”Det er dejligt”, 259 digte, der udkom i oktober 2023. Bjarnholt er uddannet fra lærerseminariet i 60'erne og fra Forfatterskolen under Poul Borum. Bjarnholt debuterede i Hvedekorn i 1966 og med sin første egen digtsamling ”Albert og Victoria” i 1970 på forlaget Arena. Bjarnholt var formand for lyrikerne i Dansk Forfatterforening fra 2010 - 2014.

​Ole er alsidigheden selv i egen person. Han maler, han komponerer, han digter og han synger og spiller. Det er slet ikke det som Ole ikke gør, for han formår at favne over det hele. Måske fordi han er så god til at samarbejde, for det gør ham til en rigtig god sideman, hvis han da ikke selv er i fokus. Haiku-formen har lagt sig tæt om ham. Men saxofonen er heller aldrig langt væk - og penslen er det heller ikke, Ole var den første modtager af festivalens ALTRUISTISKE PRIS 2018.


3. FESTIVALDAG: 
Torsdag den 8. august kl. 19-21
i Salonen, Østerbrogade 222 på Østerbro.
se programmet for dagen.



Foto: Toh Gouttenoire.

HENRIK BODHOLDT

Da Henrik Bodholdt (1965) for 24 år siden rejste til Costa Rica, anede han ikke, at han skulle få en fremtid som kakaobonde. I dag har han egen chokoladeproduktion og satser stort på at lave chokolade ud over det sædvanlige. Sidste år debuterede Henrik med digtsamlingen ”Tropetanker” (Brændpunkt. 2023) og siden er der kommet endnu én. Her er et mango-digt fra debutudgivelsen, ”Tropetanker”:
Mango / med den mægtigste / mørkegrønne krone /blade i klaser / srakt lange /af kosmisk lys
Den fanger fugten / fra oceaners fortættede damp / med sin krumme ru bark / holder den sig mørk og våd / biller og larver…
Seneste digtsamling er "Skråplan" (Det Poetiske Bureau, 2024).



REZA FARMAND

"Jeg skriver på persisk. Jeg skriver frie vers eller moderne poesi, som også bliver kaldt den nye poesi. Den moderne persiske poesi blev grundlagt af Nima Yushij (1895-1960). Han brød med den klassiske persiske digtning, både formmæssigt og indholdsmæssigt Han benyttede metrik og rim på en ny måde og gjorde oprør mod klichéer ved at skrive levende om ting, der omgav ham. Sidenhen er der opstået forskellige digtretninger i den persiske poesi. Jeg er ikke optaget af rim og versmål, når jeg skriver, men min poesi har en form for melodi, som formes når jeg skriver. Kimen af en idé opstår i et splitsekund, og den trækker som en magnet de passende ord til sig. I mine seneste digtsamlinger, som jeg har oversat til dansk, har jeg arbejdet tematisk. Sådan at jeg dvæler ved et emne, laver en slags poetisk brainstorm og udforsker det i fred og ro. Digtsamlingerne ”Min mor blev ikke smuk”, ”Parisiske digte”, ”Polardigte” og ” Duas stening” er således tematiske. Dette gælder også min digtsamling ”Det er blodet der elsker”. Gnisten, der tændte bålet, var en forelskelse, så begyndte jeg langsomt at udforske kærlighedens synlige og usynlige aspekter." ”Det er blodet der elsker” indgår i den digitale festivalserie ALVERDENS KÆRLIGHED. Læs mere. Festivalens overskrift er inspireret af Reza Farmand nyeste digtsamling, der endnu ikke er udgivet: ”Verden er fuld af veje”. ​Podcast, 2024. Læs mere.


Foto: Tina Lindop
LISE KAMP DAHLERUP

Skuespilleren Lise Kamp Dahlerup har gennem 13 år været fast underviser på AFUK – Akademiet For Utæmmet Kreativitet. Lise har allerede medvirket på festivalen gennem flere år i samarbejde med forfatteren Birte Kont. Det har blandt andet resulteret i en stærk fremførelse af ”Ingen har ordet” – en fortælling om at være tæt på et menneske med sygdom. Sammen har de i 2021 fremført ”En refleksion over tiden”. Lise læser i Vanløse digte af Reza Farmand fra digtsamlingen: "Det er blodet der elsker" og uddrag fra Ahlam Kassems romanmanuskript "Fra Beirut til København", samt en monolog af Irene Pedersen, "Den første sne". Lise er en dreven oplæser og indlæser. Det har hun de sidste sæsoner bevist på utallige festivalpodcasts. Blandt andet på den indledende podcast med festivaltekster, OM KÆRLIGHED. Læs merePodcast, 2024. Læs mere.



FESTIVALAFSLUTNINGEN: 
Søndag den 11. august kl. 13-16
i Gårdhaven ved Dansk PEN, Dronningensgade 14 på Christianshavn.
Hvis det ikke er udevejr bliver det i Dansk Forfatterforening,
Strandgade 6 - et par gader derfra.
Se programmet for dagen.



Foto: Helene Hernflo.

BIRTE KONT

I anledning af 80-året for Oktober 43 læste Birte Kont et par af sine digte om afskeden og flugten til Sverige. Smerten fra dengang blev med ét helt nærværende. De digte fortjener at blive læst igen - og det sker til festivalafslutningen.
Birte Kont, (f. 1948), er forfatter og cand. phil. i litteraturvidenskab. Birte Kont skriver og holder foredrag om emner inden for sprog, litteratur, kønsforskning og kulturelle aktiviteter. Hun debuterede som børnebogsforfatter med "Den, der hvisker, lyver – en løgnehistorie fra dengang, der kørte sporvogne" (1994). Birte Kont har desuden specialiseret sig i Franz Kafka og har bl.a. skrevet "Skyldidentiteten hos Franz Kafka – et essay om en moderne jødisk tvivlers livtag med Loven" (2002). (Læs mere). Seneste udgivelse: "Ingen har ordet - en pårørendefortælling" (Brændpunkt, 2021). Har desuden bidraget til festivalbogen, ”Hånd-i-hånd. En antologi om fællesskabers betydning” (2024).


Foto: Michael Svennevig.

JESPER LÜTZHØFT

Jesper Lützhøfts digtsamling ”En savnsbundet rejsende” er tanker og ord, han har nedfældet under og efter rejser i Iran. Landet og menneskene har afsat lange spor i hans erindring som han har fastholdt i en fascinerende to-sproget digtsamling, der både er på dansk og farsi. Jesper Lützhøft er oprindeligt musiker, men har bl.a. været operachef på Den Anden Opera og producent mm. i Danmarks Radio.
Han debuterede som forfatter i 2012 med teksten til operaen Angelo af komponisten Lars Klit, og siden har han udgivet 10 bøger.
Han har skrevet tekst til i alt 6 operaer, hvoraf de tre er opført, den fjerde har premiere i 2025, mens den femte og sjette aldrig bliver til noget. Han er medlem af bestyrelsen i Danske skønlitterære Forfattere, og initiativtager til etableringen af Musikhuset København i det gamle Bymuseum på Vesterbrogade. Læs mere. Hør podcast.



Festivalens program:
Festivalopvarmning: 1.8.2024 (Østerbro)



Ingen kommentarer: