mandag den 31. juli 2023

Musikalske & malende festivalstemmer: KÆRLIGHED 2023

 Præsentation af

festivalens 
musikalske & malende 
festivalstemmer
- dag for dag -

fredag den 4. august
kl. 16-21.
i HF Prøvestenen
på Amager

Mød:


Foto: Michael Svennevig


TOM SONNTAG
 
”The man who sleeps under trees” er titlen på Tom Sonntags seneste album. Naturen spiller en stor rolle for Tom, der er opvokset på en gård i en lille sydfinsk landsby. Allerede som 9-årig fik han konstateret muskelsvind, så hans far sørgede for, at Tom i stedet fik musikalske muligheder og udfordringer. De spillede sammen til fester og baller, og da Tom mange år senere kom til København, blev han betaget af alle de muligheder, som den musikalske tilværelse i København kunne tilbyde ham. Tom maler, filmer, komponerer, spiller og synger. Selvfølgelig giver sygdommen begrænsninger, men Tom lever et meget aktivt liv - og bruger naturen som nok den største inspirationskilde til sin musik. Læs mere. (YouTube).



Foto: MØLLER

RITHVA LANDLER

​Rithva Landler (født 1969) er visuel kunstner og hverdagspoet med galleri og atelier i Basement Art Studio på Frederiksberg. Rithva arbejder med genbrugskunst og klassisk billedkunst. Alt visuelt uden begrænsning – og har gjort det gennem 30 år. ”Først brugte jeg mange år på at lære alt muligt, og bagefter brugte jeg lige så lang tid på at aflære det igen, for at finde hen til mit eget udtryk.” Rithvas farver er meget mættede, meget sanselige og farverige. Ja, nærmest sydlandske. Hendes værker griber ud efter beskueren. Man bliver ligefrem suget ind i hendes billeder. ”Kunst er et sprog uden ord. Mit sprog. Alle de valg - jeg tager – materialer, strøg, farver… er min melodi, min passion, min livsholdning, der kommer til udtryk.” Til festivalopvarmningen er hun sammen med Ole Bundgaard. Læs mere. Hør podcast (YouTube).


5. august 2023
kl. 12-20
i HF Prøvestenen
på Amager


Mød:

Foto: Michael Svennevig.

NETKA ELISABETH BACH

Kom og fold traner sammen med Netka på festivalen. Allerede som 25-årig begyndte Netka Elisabeth Bach at folde traner af papir. I gave havde hun fået en papirtrane, og da den gik i stykker, ville hun lære at folde en ny. På den japanske ambassade fik hun tips til, hvordan det skulle gribes an – og lige siden har hun foldet traner. Nogle gange af forgyldt tykt papir, og så mange, at hun også kunne lave uroer af dem. Netka har også lavet papirklip, plakater og illustrationer. Men som ung var Netka ude for en alvorlig trafikulykke. Det betød, at der var nogle ting hun aldrig kunne tilegne sig, så derfor er det altid andre, der har opfordret hende til de forskellige opgaver. Det har ikke været let, men det har alligevel resulteret i et meget virksomt liv med priser og opgaver. Læs mere. Hør podcast (YouTube).


Foto: Michael Svennevig

​SUSANNA HARTMANN

har illustreret "Ramlas Verden" af Vicky Devi Smidt.
"Jeg har levet af at illustrere (primært) bøger siden 1972. Har illustreret over 280 bøger til dato, heraf skrevet de 23 selv." Men hvordan finder man ud af, hvordan en tekst skal se ud, når den gives liv i tegning og streg? Susanna fortæller om arbejdet og samarbejdet med Vicky Devi Schmidt, der har skrevet serien "Ramlas Verden". Hør podcast (YouTube). Læs mere.



METTE SORAYA SVANE

”Det startede nok med min far, der var jazzmusiker og trompetist. Som 14-årig skrev jeg min første sang, der hed ”På vej”. Det er en glad sang, og jeg har altid hevet mig selv op ved at synge og danse. Dansen har været en ledetråd gennem mit liv. Det startede med karnevallet i København i 1980´erne. Bagefter rejste jeg rundt i mange mellemøstlige lande og lærte mange nye danse. Men jeg har også skrevet børnebogen ”Pigen med Fuglenæbbet”, illustreret af Maj Olika. Den rejser jeg også rundt med som fortælle-forestilling, hvor jeg med musik og dans kombinerer det hele.” Indgår i serien ET ANDET BLIK. Læs mere. Hør podcast. (YouTube).


Foto: Michael Svennevig

ILSE WHITEHEAD

​Maleren Ilse Whitehead får mange kommentarer, når hun udstiller sine malerier. Det er malede nærbilleder af blomsternes inderste støvdragere og frøkapsler. Nærbillederne er så intense og overrumplende i deres formater og farveglød, at det signalerer en overvældende sensualitet, det gør det til intime malerier, hvor vi ser noget, vi ikke plejer at se. Ilse tager os med ind i en hemmelig verden, hvor farver, flader og nuancer males tæt og glidende hen over hinanden. Men der er også landskabsmalerierne fra Sverige, Grækenland og Danmark. Det er ofte landskaber uden mennesker. Vi befinder os i en verden, hvor alting smyger sig om hinanden. Af og til kommer det tæt på det surrealistiske, så et af Dalis dryppende ure ville slet ikke falde ved siden af, for vi befinder os i et univers, hvor alting vender og vrider sig i nye former og farver. Alting er i forvandling Ligesom det er i naturen. Læs mere. Hør Podcast. (YouTube).



Foto: Tina Lindop

JYTTE ABILDSTRØM

Jytte Abildstrøm behøver ingen nærmere præsentation. Jytte er en kær gæst på festivalen i Prøvestenen, når hun i år for 6. gang medvirker med fællessang og fortællinger fra et langt liv (født 1934). Jytte er en miljøorkan og er brobygger mellem det alternative og det etablerede, men mest af alt er hun brobygger mellem mennesker. Ikke mindst når det gælder de forskellige generationer på festivalen, når hun med humor, fortællinger og sang fortæller om, hvorfor det er vigtigt at holde hjertet varmt, men også at massere lattermusklerne. For som Jytte siger: ”Så kan det kun gå fremad!” . Hør podcast i to dele: 1. & 2. del. Hør optagelsen fra sidste år​.


Foto: Michael Svennevig

Frederic Gonzalez-Knudsen

"Jeg er fransk, fra omegnen af Paris, og flyttede til Danmark i 1999 og fik en familie. Vi har boet i Frankrig, Danmark og Brasilien, hvor jeg har været en del af forskellige musikalske konstellationer. Senest er jeg med i bandet Straight On som forsanger. Vi holder til i udkanten af København. Jeg begyndte at skrive sange i 2021, fordi jeg havde behov for at udtrykke mig, men syntes ikke at jeg kunne gøre det med ord alene. Jeg skriver sange både på engelsk og fransk."
På festivalen vil Frederic mest synge på fransk. Han beskriver selv sine sange som spændende fra glade melodier til mørke ballader med stor kærlighed til rocken.​





CATHRINE NORDSETH


”Jeg er født i Norge og opvokset i Danmark. Jeg synger og skriver sange på både på norsk og dansk, og jeg har sunget og spillet for børn og voksne, blandt andet sammen med Marilyn Mazur i "Primiband" og "Trylleorkesteret", i "Venter på Far", "Jagten på det hemmelige orkester" med Katharina Baetz og "De små sover" med Finn Poulsen Jeg skriver mine sange på guitar, klaver eller ukulele, og spiller også på kæbeharpe. Jeg er uddannet på Det Kongelige Danske Musikkonservatorie og ellers i livets skole!"



Foto: Michael Svennevig


TOM SONNTAG
 
”The man who sleeps under trees” er titlen på Tom Sonntags seneste album. Naturen spiller en stor rolle for Tom, der er opvokset på en gård i en lille sydfinsk landsby. Allerede som 9-årig fik han konstateret muskelsvind, så hans far sørgede for, at Tom i stedet fik musikalske muligheder og udfordringer. De spillede sammen til fester og baller, og da Tom mange år senere kom til København, blev han betaget af alle de muligheder, som den musikalske tilværelse i København kunne tilbyde ham. Tom maler, filmer, komponerer, spiller og synger. Selvfølgelig giver sygdommen begrænsninger, men Tom lever et meget aktivt liv - og bruger naturen som nok den største inspirationskilde til sin musik. Læs mere. (YouTube).





KATHRINE HEILESEN/VALKYRA

Sangeren og musikeren Kathrine Heilesen med kunstnernavnet Valkyra er en haveforeningens egne stærke musikalske multikunstnere. På albummet ”Valkyrie” synger hun inspireret af oldnordisk og keltisk folkemusik. Musikken virker tidløs, for den er er på én gang både ny og gammel, og har en gennemgående nordisk tone, der får hende til at lyde som en middelalderlig kvindelig skjald, og hendes evne til at spille på utallige fremmedklingende strengeinstrumenter forstærker kun det indtryk. Selv om den elektriske guitar, som hun også ynder, gør hendes udtryk meget mere moderne.​ Se YouTube-video.




Henrik Camillo Duo

Henrik Camillo og Simon Høirup fandt sammen for et par år siden og spiller som duo numre fra Henriks dansksprogede sangrepertoire. Sange, der hylder livet, håbet og kærligheden, men også iblandet samfundskritiske temaer. De har spillet til div. festivaler og events, men det er første gang de medvirker på festivalen. Læs mere
 
tirsdag den 8. august
kl. 15-21
i Global Art Gallery,
Skalbakken 8A
i Vanløse


Mød:
RUBENS BALLADE

er kunstnernavnet på den syngende og guitarspillende Ruben Engelhardt. Ruben har altid beskæftiget sig med musik. Det er gennem musikken, at han orienterer sig i verden. Til daglig er han musiklærer i folkeskolen, og derudover komponist og tekstforfatter. Udover hans soloprojekt “Rubens Ballade” spiller han i to andre bands, og skriver sange om både stort og småt, men har gennem de sidste år skrevet sange, der er båret frem af hans engagement i kampen for en mere human flygtningepolitik, næret af kontakten med flygtninge og mødet med Bedsteforældre for Asyl. Hør nummret han har skrevet til festivalen i år, der var med på den indledende podcast med festivaltekster. Se filmklip fra festivalen i 2021.




EVA BILLESBØLLE TWOREK
& NYNNE TWOREK

Billedkunstneren Eva Billesbølle Tworek og lyrikeren Nynne Tworek er mor og datter, men også jævnbyrdige i udarbejdelsen af den vandreudstilling, ”Øjeblikket bag Glasdøren”, der de sidste tre år har vandret fra sted til sted. I ord, billeder, musik og foredrag har de skildret deres fælles knudepunkt Lea søster og datter, som er født med Downs syndrom og autisme. For 31 år siden, da Lea blev født, skabte Eva også en vandreudstilling, ” Et kromosom for meget”. Nu 30 år efter, er endnu udstillingen blevet til, hvor Nynne skrev en digtsamling ”Glasdøren” og Eva malede en serie malerier ”Øjeblikket”. De begge arbejdede uafhængigt af hinanden, og sammen valgte de at skildre deres fælles knudepunkt LEA med alt hvad det indebærer af kærlighed og frustrationer. Lea 33 år lever et rigt og kreativt liv på det bosted, hvor hun bor med særlige hensyn, og hver søndag er hun hjemme hos forældrene til lagkage og kylling. Resultatet er betagende, men hvad har det betydet for dem? For moren, datteren og for Lea – og for dem alle som familie? Hvordan har interessen været og hvordan har modtagelsen formet sig? Det fortæller de om på festivalen. Hør podcast med Eva (YouTube). Læs mere. Hør podcast med Nynne. Læs mere. Læs opslag (2023)



torsdag den 10. august 2023
kl. 19-21
i Salonen,
Østerbrogade 222,
på Østerbro


Mød:
RUBENS BALLADE

er kunstnernavnet på den syngende og guitarspillende Ruben Engelhardt. Ruben har altid beskæftiget sig med musik. Det er gennem musikken, at han orienterer sig i verden. Til daglig er han musiklærer i folkeskolen, og derudover komponist og tekstforfatter. Udover hans soloprojekt “Rubens Ballade” spiller han i to andre bands, og skriver sange om både stort og småt, men har gennem de sidste år skrevet sange, der er båret frem af hans engagement i kampen for en mere human flygtningepolitik, næret af kontakten med flygtninge og mødet med Bedsteforældre for Asyl. Hør nummret han har skrevet til festivalen i år, der var med på den indledende podcast med festivaltekster. Se filmklip fra festivalen i 2021.

Søndag den 13. august 2023kl. 13-16 
i gårdhaven ved Dansk PEN,
Dronningensgade 14
på Christianshavn.
(i tilfælde af dårligt vejr bliver arrangementet i stedet afholdt i Dansk Forfatterforenings lokaler, Strandgade 6 - et par gader derfra)

Mød:




Foto: Michael Svennevig

BENEDICTE RIIS

​/Tante Andante har en lang række bogudgivelser bag sig. Lige så mange rejser og mange flere sangkompositioner. Geografisk strækker det sig over hele kloden. Benedicte har rejst rundt med sine sange og historier gennem mere end 40 år. Først med etableringen af Tante Andante-huse rundt omkring i verden. Siden har hun sejlet havene tynde – og nu gælder det så H. C. Andersen og bagefter Karen Blixen. ”Der var engang…” Benedicte Riis/Tante Andante har altid en historie og en sang i ærmet… Modtager af festivalens Altruistiske Pris 2022. Læs mere. Hør podcast (YouTube).





Foto: Michael Svennevig.

ANNEMETTE ALBRECTSEN

​Annemette Albrectsen arbejdede først 25 år som kostumedesigner til teatrene, men lavede også haute couture og brudekjoler. Det var alt det, hun havde drømt op, men det var alligevel på tide at søge videre. To af pavillonerne ind til Kongens Have blev til galleri og teater. Det blev til 12 år der, og det hele blev samlet, da Annemette for 7 år siden overtog Salonen på Østerbrogade 222. Det blev til kombineret galleri og cafe – og stadig med plads til Verdens Mindste Teater. Men en dag var det igen tid at drage videre, og det er stående på tærsklen til denne nye rejse, at Annemette er med på festivalen. Læs mere. Hør podcast (YouTube).


*

Festivalens NACHSPIEL
onsdag den 16. august 2023
kl. 19.30-21
- et hemmeligt sted i Husum




Foto: Majka Bjørnager

BODIL THOMASSEN

Bodil Thomassen fortæller om klangmeditation og plantesang:” Hver gang jeg sætter en skål i svingninger, lever den sit eget liv. Lydene og vibrationerne er skålenes, ikke mine. Når jeg slår på en skål, har jeg sendt det afsted og noget andet overtager. Hvor lyden skal hen og hvordan den bliver modtaget, er lydens eget ansvar. Som planten der synger. Jeg tilslutter deviceren, finder et blad og maskinen bliver pludselig plantens stemmebånd. Da jeg første gang mødte syngeskålen og mærkede vibrationen og dens stemme, var det forelskelse. Brusende, stormende, lykke og en dyb dyb indre ro, der fortalte mig, at alt var muligt. Jeg var en del at den store lykkelige evighed. Da jeg første gang hørte plantesang, var det som den trofaste kærlighed, min allerbedste ven. En ven, der så længe der er planter på jorden, vil være der for mig. I dag kan jeg ikke forestille mig en klangmeditation, uden at have en plante med.”



Foto: Michael Svennevig

CHRISTINA  SVENNEVIG

”Jeg har altid været søgende, og min rejse har været meget lang. Der er noget andet end det vi bare kan se. Men jeg havde pakket det væk i mange år, for jeg vidste ikke rigtigt, hvad jeg skulle bruge det til. Som barn var jeg én, der læste meget. Ja, jeg læste alt det jeg kunne komme i nærheden af. Umiddelbart lå det ikke i kortene at jeg skulle begynde at spille på nepalesiske klangskåle.” Christinas møde med de klangskåle, der siden kom til at betyde så meget for hende – kan opleves på festivalens nachspiel. Læs mere. Hør podcast (YouTube).



Foto: Ole Bundgaard

ROSENVINGE, CHRISTENSEN & SVENNEVIG

​Trioen har spillet sammen i ca. 20 år. To guitarer og percussion. Nogle gange én guitar og akkordion sammen med percussion. Hvad er det egentlig I spiller? Nogle siger at det er "tango-musik". Det er egentlig en god betegnelse som vi glade tager til os. For selv ved vi det ikke. Vi spiller bare af hjertens lyst, og følger efter musikken dér, hvor den bringer os hen. Det er på lange rejser gennem fjerne kontinenter. Musikken er ofte improviseret, men det er kapelmesteren, der lægger rammen med sin spanske akustiske guitar, mens solisten spiller ind over den, med den særlige nordafrikanske eller måske rettere mellemøstlige klang som den båndløse guitar har, der er indkøbt i Istanbul. Nogle gange er det også på melodica. Percussionisten spiller på en omvendt messingtromme af ukendt oprindelse. Skindet bruges næsten aldrig, men den let bulede messingoverflade giver en slags indisk inspireret tabla-klang. Især i de hurtigt løbende passager. Hør YouTube-lydvideo:

*


*


KÆRLIGHED?
Festival om drømme og fællesskab
5.-16. august 2023
5 bydele. 80 medvirkende

Læs mere på hjemmesiden 
#festivalkærlighed

*
 

søndag den 30. juli 2023

Anmeldelse: MAGDA-serien af Anne Sofie Hammer

Bogforsider af Sira Stampe.


Serien om Magda er en varm og kærlig serie, der kredser om aftaler og regler, og som er helt solidarisk med barnet og dets leg. Magda stiller ofte forældrene spørgsmål, som de ikke kan svare på. Spørgsmål, der understrejer, hvor uretfærdigt det er at være barn, der bare skal indordne sig. Så det gør Magda kun sjældent, altså indordner sig. Det er forfriskende læsning, men hårdt for forældrene!





MAGDA VIL SELV BESTEMME

På en måde kan de voksne godt være temmelig besværlige, synes Magda. Legetøjet må ikke bare blive liggende, men skal ryddes op, hver gang hun er færdig med det, selv om det hos faren bare kan blive liggende i sofaen.

Det smager godt med syltetøj i sovsen, finder moren og datteren ud af.

Herlig sjov og ligetil børnelogik. Om voksne, der bor alene. Ellers i hvert fald indtil de finder en kæreste, men det er bare ikke så nemt. Sådan som en af de voksne fortæller.

Om voksne, der ikke rigtig kan tage til genmæle, børn er jo kloge på deres egen måde - og meget logiske. Om at gå med på barnets præmisser. Om at holde på en hemmelighed og at se verden fra en ny frisk side – i børneperspektiv.

Specielt kapitlet ”Byttedag” om at bestemme, hvor Magda får lov til a bestemme, hvad hun og Nisse (der rigtigt hedder Niels-Christian) skal lave, giver et godt indblik i, hvad det vil sige at være barn, når de voksne bestemmer det hele. Magda bestemmer, at de skal tage på strandtur, selv om det egentlig ikke er vejr til det, men de kan jo bare tage dynen med, så de bedre kan holde varmen. Desuden viser det sig, at de får hele stranden for sig selv.






HJEMME HOS MOR FÅR JEG ALTID SUSHI

Stakkels forældre – og stakkels far, for ligegyldigt, hvad han foreslår datteren, svarer Magda: ”Hjemme hos mor må jeg godt”, det resulterer i en masse, der ikke ender helt godt, og da Majda kommer tilbage svarer hun også moren: ”Henne hos far må jeg godt”.

Der er ingen løftede pegefingre. De fleste kender det godt. Der er ikke noget at sige til, at det bliver sådan. Sådan er det, når mor og far bor hver for sig, og når man som Magde bor på skift hos dem. Dejligt med en børnebog, der skildrer livet set fra dén vinkel.



MAGDA VIL HELLERE LEGE




MÅ JEG FÅ MIT GULVTÆPPE MED HJEM TIL MOR?



FAR SPØRGER OM DU VIL TAGE FLØDEBOLLER MED?


Magda kan det der, med at manøvrere mellem skiftevist at være hos faren og moren og udnytter med fynd og klem, at hun kan spille dem ud mod hinanden. Hun gør det egentlig ikke udspekuleret, det er vel snarere en slags ”Tak for sidst”, for til gengæld laver alle de voksne regler for alting, der gør alt så besværligt og kedeligt for hende. De bestemmer fx at man kun må gøre bestemte ting, bestemte steder i lejlighed. Bade på badeværelse og sove i sengen. De voksne er tit kedelige, men livet med Majda er aldrig kedeligt. Det sørger forfatteren Anne Sofie Hammer for. Bøgerne er naturalistisk og meget farverigt illustreret af Sira Stampe. Det er en varm streg fuld af liv. Faren er langhåret og langskægget. Moren er mere strømlinet og har en mørklødet kæreste. Der køres i cykelanhænger og spises pålægschokolade. Nisse (eller Niels-Christian) har tidligere arbejdet i Magdas børnehave og passer hende, når forældrene ikke kan. Henter hendes også en gang imellem fra børnehaven, og det er noget af det som Magda holder mest af, sammen med ham er der den tid som der sjældent er med forældrene. Nisse går med på hendes lege - og Stella på etagen nedenunder er nogle gange med. Magda har lovet IKKE at spørge om de er kærester, for det vil Nisse godt selv spørge om. Men en dag opdager Magda, at de sidder og kysser hinanden i sofaen.


Magda-serien:

Skrevet af Anne Sofie Hammer
Illustreret af Sira Stampe

MAGDA VIL SELV BESTEMME
HJEMME HOS MOR FÅR JEG ALTID SUSHI
MAGDA VIL HELLERE LEGE
MÅ JEG FÅ MIT GULVTÆPPE MED HJEM TIL MOR?
FAR SPØRGER OM DU VIL TAGE FLØDEBOLLER MED?

Høst & Søn 2017-2020

*

Mød Anne Sofie Hammer
lørdag den 5. august 2023 kl. 12-21
i HF Prøvestenen.
Artillerivej 174/Kardinalgangen 3
på Amager



*


KÆRLIGHED?
Festival om drømme og fællesskab
5.-16. august 2023
5 bydele. 80 medvirkende

Læs mere på hjemmesiden 
#festivalkærlighed

*

Børne- og ungdomsforfatterstemmer: KÆRLIGHED 2023

 



Præsentation af

festivalens 
børne- og ungdoms festivalstemmer
- dag for dag -

5. august 2023
kl. 12-20
i HF Prøvestenen
på Amager


Mød:




ANNE SOFIE HAMMER

"Som barn og med en fornemmelse af, at alt var muligt, sagde jeg til alle, at jeg gerne ville være forfatter. Det var okay. Jeg ville også være skuespiller, opdagelsesrejsende, fotograf og keramiker. Helst samtidig.​ Inspirationen til min første bog om "Villads fra Valby" kom simpelthen fordi jeg syntes, jeg manglede en bog at læse højt for mine børn. Jeg havde læst alt, og jeg begyndte at blive irriteret over, at jeg ikke kunne finde andre bøger, som både var rare at læse højt og kunne underholde tre børn i forskellige aldre. Til sidst slog det mig, at jeg jo vidste ret præcist, hvad det var jeg gerne ville have - jeg kunne sådan set bare skrive det selv." På festivalen gælder det ikke Villads, men serien om Magda, der er båret af samme finurlige varme humor som Villads-serien. Læs anmeldelse.



Foto: Michael Svennevig.

KAT LASSEN

”Mine bøger handler om håb!”
Da Kat kom op til mig på kvisten, havde hun en kat under armen. Ikke en rigtig kat, men en katteskulptur. Hendes haveskulpturer er lige så finurlige som hendes børnebøger. Sidste år udkom "Fru Kuk", der umiddelbart fremstår som et farverigt og spøjst fantasyunivers, men bag den muntre overflade gemmer sig en historie om sorg og savn, og hvordan man forholder sig til at miste. Læs mere. Hør podcast (YouTube).



VICKY DEVI SMIDT

er uddannet skolelærer og designer. Vicky har været lærer i 12 år, og er nu ansat på en skole som biblioteksmedhjælper. Vicky skriver når lysten melder sig, og ser skrivningen som en vigtig del af sit liv. Den beriger hende, og giver muligheden for at “tale” til børn og unge. Vicky har allerede 12 udgivelser bag sig til børn i alderen 5-16 år. På festival skal vi tale om "Ramlas Verden", der består af 4 bøger, der handler om Ramlas møde med Danmark. Det er skildret med varme og nysgerrig undren. Bøgerne er illustreret af Susanna Hartmann. Hør podcast (YouTube). Læs mere.


tirsdag den 8. august
kl. 15-21
i Global Art Gallery,
Skalbakken 8A
i Vanløse


Mød

'
Foto: Helga C. Theilgaard

BENTE HØEGH

Ungdomsbogen "JORD, GIV MIG VINGER" er udkommet i serien Læselyst. Det er en lille tynd bog med kun få sider, men det er en bog der rummer utrolige dybder med udsigter fra fjerne vidder. Der er afgrundsdybe svimlende indsigter. Mihai fra Rumænien og Rebekka fra Færøerne mødes i Danmark, men det er også mødet med Silviu, der er vild omstrejfer. Ja, især mødet med ham i al sin ophidsende fremmedhed. Mihai og Rebekka kommer fra meget forskellige baggrunde og kulturer, men de mødes i en drøm om at forene sig og nå livet og kærligheden – og ikke mindst hinanden. Men den drøm bliver forstyrret, da Silviu træder ind i historien. Han dufter af timian og har det her vilde blik. Han repræsenterer alt det fremmede og vilde. Alt det forbudte. Indgår i serien ALVERDENS KÆRLIGHED. Læs mere. Læs anmeldelse.




Søndag den 13. august 2023kl. 13-16 
i gårdhaven ved Dansk PEN,
Dronningensgade 14
på Christianshavn
(i tilfælde af dårligt vejr bliver arrangementet i stedet afholdt i Dansk Forfatterforenings lokaler, Strandgade 6 - et par gader derfra)

Mød:


Foto: Claus Lynggaard. Bogforsider: Signe Parkins & og Mikkel Henssel.


HANNE KVIST

Hanne Kvists billedbog ”Blomsten der elsker mig” er lavet i samarbejde med billedkunstneren Signe Parkins. Det er deres fællesværk. Den handler om en blomstrende plante, hvor blomsten bliver stående, mens planten hiver rødder op og går sin vej. Den er træt af den selvglade blomst, der kun kan tale om sig selv og sine fortræffeligheder. Selv om den ser sjov ud, handler det om at holde fast i sine rødder - og at holde fast i det der betyder noget. Det gør hendes ungdomsroman ”Cold Hawaii” på en måde også. Det handler om at finde sit ståsted i verden. Såvel personligt som seksuelt, men allermest som menneske. Hanne Kvist er både forfatter og illustrator. Læs mere. Hør podcast (YouTube).



Foto: Peter Langvitzh Smith. Bogforside-illustrationer: 
Louise Johannesen og Peter Bay Alexandersen.


ERIK TRIGGER

​Lyrikeren, Erik Trigger, er tidligere havnearbejder og skolelærer, men også digter og ”erklæret anarkist” som han selv siger. Nu tillige forlægger, redaktør og omslagsdesigner på sit eget forlag ANARKI. Debuterede i sin tid på Brøndums Forlag i 1991 og er pt. ansvarlig for over 15 værker i genrerne digte, børnebøger, roman, noveller, koncerttekster og spoken word cd. På festivalen skal det handle om to af hans seneste børnebogsudgivelser. Dels billedbogen ”Onkel Åges indre tåge”, der består af børnerim som dette: ”Onkel Åges Indre Tåge/ knager som en havelåge/når han kyler medister/ ud til sultne pensionister”. Dels børnebogen ”Jes og skelettet i skabet. En dannelsesrejse”. Den første er illustreret af Louise Johannesen og den anden af Peter Bay Alexandersen. (Anmeldelse på vej!)

​*

Se også oversigterne med:


*


KÆRLIGHED?
Festival om drømme og fællesskab
5.-16. august 2023
5 bydele. 80 medvirkende

Læs mere på hjemmesiden 
#festivalkærlighed

* 

lørdag den 29. juli 2023

Lyriske festivalstemmer: KÆRLIGHED 2023




Præsentation af
festivalens lyriske festivalstemmer
- dag for dag -


fredag den 4. august
kl. 16-21.
i HF Prøvestenen
på Amager

Mød:


Reza Farmand: "Det er blodet der elsket"

"Jeg skriver på persisk. Jeg skriver frie vers eller moderne poesi som også bliver kaldt den nye poesi. Den moderne persiske poesi blev grundlagt af Nima Yushij (1895-1960). Han brød med den klassiske persiske digtning både formmæssigt og indholdsmæssigt Han benyttede metrik og rim på en ny måde og gjorde oprør mod klichér ved at skrive levende om ting, der omgav ham. Sidenhen er der opstået forskellige digtretninger i den persiske poesi. Jeg er ikke optaget af rim og versmål når jeg skriver, men min poesi har en form for melodi, som formes når jeg skriver. Kimen af en idé opstår i et splitsekund og den trækker som en magnet de passende ord til sig. I mine seneste digtsamlinger, som jeg har oversat til dansk, har jeg arbejdet tematisk. Sådan at jeg dvæler ved et emne, laver en slags poetisk brainstorm og udforsker det i fred og ro. Digtsamlingerne ”Min mor blev ikke smuk”, ”Parisiske digte”, ”Polardigte” og ” Duas stening” er således tematiske. Dette gælder også min seneste digtsamling ”Det er blodet der elsker”. Gnisten, der tændte bålet, var en forelskelse, så begyndte jeg langsomt at udforske kærlighedens synlige og usynlige aspekter." ”Det er blodet der elsker” indgår i den digitale festivalserie ALVERDENS KÆRLIGHED. Digtsamlingen læser op i sin fulde længde i løbet af festivalen. Teksten er fordelt over festivalens 6 dage og læses af skuespillerne: Mette Frank (4. & 5.8.), Lise kamp Dahlerup (8. & 10. 8.), Rebecca Langley  (13.8.) og Laura Kamis Wrang (16.8.) Læs mere.​






​NIKLAS ILSTED SMITH


I indledningen til Niklas Ilsted Smiths debut-digtsamling "Cellekerner og menneskehjerter" (SPRING, 2022) skriver han: "Tak for det hele. Tak for den umulige kamp med at knække koderne. Tak for de søvnløse nætter. Tak vejrmøller i en detektor. Tak for nøgenbadningen i åen. Tak for samtalerne om at føle sig ensom. Tak for døgnet i zodiakallyset. Tak for arret fra en våd aften. Tak for tømmermændene. Tak for at prøve at bygge en sol på jorden. Tak for at insistere på vigtigheden af blødt toiletpapir. Tak for at vise mig skeletblomstens skønhed. Tak for tatoveringen. Tak for robotdysterne i stuen. Tak for jagten på gravitonerne. Tak for endeløse diskussioner om absolut ingenting..."


Foto: Tom Ingvardsen
JENS K

Efter fem dansksprogede album, senest "Skarpladte drømme" fra 2019, er digtsamlingen "polaroid" (byens forlag, 2022) Jens K´s debut-udgivelse. Det er en inderlig og varm vandring gennem en verden af i går, hvor stumper af barndom og opvækst popper op imellem gadens brosten og langer blødt, men bestemt ud efter læseren. Det er vemodig og lyrisk vandring gennem et svundent landskab. Det er første gang Jens K er med på festivalen. Uddrag fra digtsamlingen: "verden er her nu/blød regn over vesterbro/går med stille skridt", "en falmet frakke/en sjælden duft af mørke/du går alene", "der hvor jeg kommer fra/ på hjørnet af ingenting/instamaticskud".



Foto: Tina Lindop

KATHRINE SYBERG ORTEGA

Poetry-slammer, total-performer, sangerskriver og “rapper med mening“, kvinden Kathrine Syberg er tilbage igen. Sidste år gæstede hun festivalen med et par progressive rap-poetry-numre. Bedre kendt som ZenRapKat og way back i 90 erne som SexRapTrine er på banen igen og optræder med både sine gamle stadig relevante tekster samt en masse nyt spot-on levende givende energifyldt rap-poetry. Hun er nok Danmarks første og ældste kvindelige rapper og optræder både med og uden fede beats og har en lang baggrund med musik, performance, pædagogik og teateruddannelser og ikke mindst masser af undergrundssceneerfaring. Læs mere.




OLE BUNDGAARD

​Ole er alsidigheden selv i egen person. Han maler, han komponerer, han digter og han synger og spiller. Det er slet ikke det som Ole ikke gør, for han formår at favne over det hele. Måske fordi han er så god til at samarbejde, for det gør ham til en rigtig god sideman, hvis han da ikke selv er i fokus. Haiku-formen har lagt sig tæt om ham. Men saxofonen er heller aldrig langt væk - og penslen er det heller ikke, Ole var den første modtager af festivalens ALTRUISTISKE PRIS 2018.



STIG DALAGER

Romaner, digte, skuespil og kronikker. Det hele flyder i en inspireret strøm fra en af de mest oversatte nulevende danske forfattere. I samarbejde med Jens Rugsted er der vokset et nyt album frem med digte af Stig Dalager som han selv har indtalt til musikalsk akkompagnement af Jens Rugsted, der har komponeret musikken til. Albummet hedder "SOL" og udkom i foråret. Læs mere. Hør podcast (YouTube).

​​



MEN, OG KVINDER
 - Liveshow med
Kenneth Krabat, 
Morten E. Nørskov 
& Thore Bjørnvig

Digtsymfonien Men, og kvinder opføres af de tre hvide, midaldrende og cis-kønnede digtere. De skriver: "Men det er enkelt. Men det er sammensat. Men du har hørt det hele før. Men, men. Men du findes. Men der er altid et "men" og det er her verden skabes i en kakofoni af stemmer. Digtsymfonien består af tidligere udgivne og helt nye tekster skrevet af digterne. Morten har sidst udgivet PT Akut (forlaget Helle, 2018, lydbog), Kenneth meta-novellen ELEVATO v. 1.81 (nyenova.no, 2023) og Thore Pater familias (Attika, 2022). Men, og kvinder er en ny måde at arbejde sammen på, som udfordrer gængse rammer og grænser og tager lytterne med på en rytmisk rejse gennem tid og rum." Læs mere.



2. festivaldag
tirsdag den 8. august
kl. 15-21
i Global Art Gallery,
Skalbakken 8A
i Vanløse


Mød




EVA BILLESBØLLE TWOREK
& NYNNE TWOREK

Billedkunstneren Eva Billesbølle Tworek og lyrikeren Nynne Tworek er mor og datter, men også jævnbyrdige i udarbejdelsen af den vandreudstilling, ”Øjeblikket bag Glasdøren”, der de sidste tre år har vandret fra sted til sted. I ord, billeder, musik og foredrag har de skildret deres fælles knudepunkt Lea søster og datter, som er født med Downs syndrom og autisme. For 31 år siden, da Lea blev født, skabte Eva også en vandreudstilling, ” Et kromosom for meget”. Nu 30 år efter, er endnu udstillingen blevet til, hvor Nynne skrev en digtsamling ”Glasdøren” og Eva malede en serie malerier ”Øjeblikket”. De begge arbejdede uafhængigt af hinanden, og sammen valgte de at skildre deres fælles knudepunkt LEA med alt hvad det indebærer af kærlighed og frustrationer. Lea 33 år lever et rigt og kreativt liv på det bosted, hvor hun bor med særlige hensyn, og hver søndag er hun hjemme hos forældrene til lagkage og kylling. Resultatet er betagende, men hvad har det betydet for dem? For moren, datteren og for Lea – og for dem alle som familie? Hvordan har interessen været og hvordan har modtagelsen formet sig? Det fortæller de om på festivalen. Hør podcast med Eva (YouTube). Læs mere. Hør podcast med Nynne. Læs mere. Læs opslag (2023)




3. festivaldag,
torsdag den 10. august 2023
kl. 19-21
i Salonen,
Østerbrogade 222,
på Østerbro


Mød:



ORHAN DOGRU

Det poetiske værk ”Mem og Zin”, der er nedfældet på skrift af den kurdiske filosof og digter Ehmede Xani i 1692, er en kurdisk klassiker på 2656 kupletter, som udgør den største kulturelle fællesnævner for kurderne, der i dag er et undertrykt, splittet og forfulgt folkeslag, der er spredt i næsten alle verdenshjørner. Oversætteren Orhan Dogru introducerer sin oversættelse, der lige er udkommet. Indgår i serien ALVERDENS KÆRLIGHED. Lise Kamp Dahlerup læser uddrag. Læs mere.




kl. 13-16 i gårdhaven ved Dansk PEN,
Dronningensgade 14
på Christianshavn
(i tilfælde af dårligt vejr bliver arrangementet i stedet afholdt i Dansk Forfatterforenings lokaler, Strandgade 6 - et par gader derfra)

Mød:



Foto: Michael Svennevig & David Blazek

PETER VADIM 
& SALIM ABDALI

​Oplev digt og dans sammen, når den dansk/irakiske digter Salim Abdali læser op fra sin kommende digtsamling ”Det hun er”, der udkommer til efteråret på Det Poetiske Bureau, mens danseren Peter Vadim omdanner ordene til bevægelser og giver sin egen kropslige fortolkning af digtene. Oplev hvordan ord og bevægelser smelter sammen eller støder sammen i det kunstneriske møde mellem digt og dans til festivalafslutningen. Læs mere. Hør podcast (YouTube). Se danseren Peter Vadim tidligere optræden på festivalen i VerdensKulturCentret i forestillingen ”Med og uden fjer”, der indgik i festivalen MED OG UDEN SMYKKER i 2016.


*

Se også oversigterne med:






*


KÆRLIGHED?
Festival om drømme og fællesskab
5.-16. august 2023
5 bydele. 80 medvirkende

Læs mere på hjemmesiden 
#festivalkærlighed

*